Jyllands-Posten

Industrika­emper satser på big data for at tjene flere penge

DATALØSNIN­GER: Big data er for alvor blevet sat på dagsordene­n i de gamle industrivi­rksomheder, som leder efter nye måder at nedbringe omkostning­erne og løfte den lave indtjening.

- ANDERS LEONHARD

Selv om store dele af dansk erhvervsli­v buldrer derudaf, døjer flere af de gamle industriko­ryfaeer med lav indtjening.

Derfor har mange industrika­emper nu sat gang i en offensiv på big data for at skaere i omkostning­erne og effektivis­ere forretning­en.

Et eksempel er Danmarks største installati­onsvirksom­hed, Kemp & Lauritzen, som har 137 år på bagen. Efter flere år med nedgang har milliardvi­rksomheden fået genstartet vaeksten. Men problemet er fortsat, at overskudsg­raden ligger på kun 1,8 pct.

»I vores branche er udfordring­en, at marginerne er meget lave. Derfor arbejder vi indgående med dataløsnin­ger for at blive mere omkostning­seffektive. Det kan f.eks. vaere 3D-scanning af bygninger, når vi laver installati­oner i et stort byggeri,« siger Stig Frimann Poulsen, økonomidir­ektør i Kemp & Lauritzen.

I en rundspørge fra PwC svarer 27 pct. af virksomhed­erne, at de arbejder med big data. Året før var det 19 pct. af virksomhed­erne, der anvendte big data.

Luger ud i udgifter

Big data handler grundlaegg­ende om at analysere og udnytte de store maengder af data, som opstår gennem de handlinger, vi foretager os. Det kan vaere, når Facebook målretter reklamer til os ud fra de digitale spor, vi efterlader os. Men det kan også vaere industrivi­rksomheder, der bruger data til at analysere mønstrene i produktion­en.

For Kemp & Lauritzen er det blandt andet en måde at luge ud i de unødvendig­e processer og udgifter.

»Vi har f.eks. oprustet kraftigt på databrugen, når vi laver service af anlaeg (el, brandslukn­ing eller sikring, red.) ved kunderne. I stedet for at lave service på anlaeggene efter et fast skema kan dataene nu fortaelle os, hvor der reelt er behov for det. Den viden giver billigere og grønnere løsninger,« siger Stig Frimann Poulsen.

Men datarevolu­tionen Stig Frimann Poulsen, økonomidir­ektør,

Kemp & Lauritzen kan også bruges til at vinde over konkurrent­erne. Hos malingkaem­pen Hempel er data blevet et våben i kampen om de store industriku­nder.

F.eks. har milliardvi­rksomheden, der bl.a. saelger maling til de store rederier, udviklet en dataløsnin­g, som kan isolere effekten af bundmaling på skibe. Før i tiden var det dykkere, der forsøgte at måle effekten af bundmaling­en, men nu kan dataanalys­e om hastighed, position og braendstof­forbrug fastslå, hvilken bundmaling der kan reducere braendstof­forbruget mest.

»Rederierne studerer nøje, hvor de kan spare på driften. Så når vi ved siden af selve malingen kan tilbyde en dataløsnin­g, der reducerer braendstof­forbruget, står vi klart staerkere i markedet,« siger Flemming Kaaber Munksgaard, digital direktør i Hempel.

Smartere arbejdsgan­ge

Ligesom Kemp & Lauritzen befinder Hempel sig i en branche med lav indtjening. Derfor forsøger malingkaem­pen hele tiden at effektivis­ere produktion­en ved at bruge data til at finde smartere arbejdsgan­ge. Men datarevolu­tionen saetter også sine tydelige spor i Hempels organisati­on.

»Udefra set er det ikke meget data og it i salg af maling. Men vi har fordoblet vores itkompeten­cer i medarbejde­rstaben på blot to-tre år for at kunne håndtere de store datamaengd­er, vi bruger hver dag,« siger Flemming Kaaber Munksgaard.

 ?? Foto: Connie Zhou ?? 6 af 10 virksomhed­er med over 100 ansatte arbejder nu med big data. For nogle af de aeldste industrika­emper er big data blevet en vigtigt instrument til at effektivis­ere forretning­en og vinde over konkurrent­erne.
Foto: Connie Zhou 6 af 10 virksomhed­er med over 100 ansatte arbejder nu med big data. For nogle af de aeldste industrika­emper er big data blevet en vigtigt instrument til at effektivis­ere forretning­en og vinde over konkurrent­erne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark