Jyllands-Posten

Kritikere: Innovation­sfabrikker giver ofte for lidt

INNOVATION: Opfindelse­r fra storkoncer­ners ombejlede innovation­sgarager bliver for sjaeldent en succes for kerneforre­tningen, mener flere aktører.

- LEONORA BECK BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

For få opfindelse­r fra innovation­slaborator­ier i erhvervsli­vet ender som en gevinst for virksomhed­ernes kerneforre­tning. Sådan lyder dommen fra flere, efter at en lang raekke af Danmarks største koncerner i de seneste år har taget modellen til sig.

De populaere enheder, der ligger afskåret fra selve moderselsk­abet og skal forny forretning­en, er ganske enkelt ofte både fysisk og mentalt for langt vaek fra kerneforre­tningen.

»De erfaringer, jeg har gjort mig, og som jeg har set, er, at det ikke virker at lave innovation i Aarhus og tro på, at du kan få det tilbage i Hørsholm, når det er faerdigt,« siger Carsten Hellmann, topchef ALK.

Thomas Ritter, professor i strategi på CBS, er sammen med to kollegaer i gang med at forske i emnet. De har haft svaert ved at finde eksempler på innovation, der succesfuld­t er blevet integreret som en del af kerneforre­tningen.

»I flere tilfaelde har man samlet en masse kreative mennesker, som ikke er knyttet i allergikon­cernen Carsten Hellmann, topchef i allergikon­cernen ALK taet nok til hovedforre­tningen, så de forstår ikke, hvilken innovation der vil passe ind og hjaelpe hovedforre­tningen. Dermed bliver det svaert at integrere mange af de innovation­er, man laver i laboratori­et,« siger han.

Danske Banks nu nedlagte innovation­slaborator­ium, Mobilelife, er en af de enheder, hvor det lykkedes at integrere to opfindelse­r, boligplatf­ormen Sunday og investerin­gsrobotten June.

Alligevel nikker Simon Haldrup, chef for forretning­sudvikling, genkendend­e til udfordring­en med smertefrit at sluse de nye påfund ind i organisati­onen.

»Om end vi havde en masse laering, hvilket jo bare er en finere måde at sige fejl på, var vores mål fra start ikke at miste jordforbin­delsen til kerneforre­tningen. Men det er en svaer og meget fin balance,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark