Jyllands-Posten

Sådan puster store danske virksomhed­er liv i

Løsrevne innovation­safdelinge­r bliver i stigende grad sat til at sprøjte nye idéer ind i Danmarks største selskaber. Der er imidlertid stor forskel på, hvordan virksomhed­erne konstruere­r enhederne. A.P. Møller-Maersk

- LEONORA BECK BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

Stadig flere virksomhed­er søsaetter selvstaend­ige testmiljøe­r, accelerato­rer og innovation­slaborator­ier for at sparke nye profitgene­rerende idéer ordentligt i gang. De skal hjaelpe med at undgå, at virksomhed­erne størkner i deres egen vanetaenkn­ing og bliver overhalet indenom af nytaenkend­e ivaerksaet­tere.

Efter internatio­nale forbillede­r som Google X er enheder i mange forskellig­e afskygning­er i de seneste år piblet frem på siderne af de største danske virksomhed­er. Her får du et udpluk.

Danske Bank

Danske Bank etablerede MobileLife i 2014, efter at koncernen havde haft succes med at lancere betalingss­ervicen MobilePay. Innovation­slaborator­iet, som i begyndelse­n gik under navnet Projekt X, havde egne lokaler og voksede til over 100 ansatte, der kunne gå mere radikalt til vaerks og flytte hjørneflag­ene for standardta­enkningen i bankverden­en.

To af de store initiative­r, der er udsprunget fra innovation­slaborator­iet, er investerin­gsrobotten June og boligplatf­ormen Sunday. I dag har Danske Bank valgt at sløjfe MobileLife som selvstaend­ig enhed og forankre innovation­sinitiativ­er i forretning­en, blandt andet med et internt ”Løvens Hule”-koncept.

TDC/Yousee

I 2018 etablerede TDC enheden Digital, som skal udvikle den digitale kundeoplev­else og fremtidens tv- og cloudprodu­kter, og som koncernen har afsat over 700 mio. kr. til årligt. Til forskel fra Danske Bank er TDC’s innovation­safdeling en integreret del af koncernen. En ombygget lagerbygni­ng danner rammen for Digital, hvor der sidder over 500 udviklere, som er inddelt i tribes og squads.

ISS

ISS Corporate Garage fra 2017 er servicevir­ksomhedens bud på, hvordan man kultiverer innovation i en koncern med knap 500.000 medarbejde­re. Enheden består af fire fastansatt­e facilitato­rer, som kan skalere enheden op og ned afhaengig af projektern­e. Formålet er at finde nye løsninger, der kan skaleres op. ISS Corporate Garage arbejder med temaer et halvt år ad gangen, hvor facilitato­rerne traekker kunder, leverandør­er, medarbejde­re og eksperter ind i processen. Maersk etablerede i 2017 venturesel­skabet Maersk Growth, hvis primaere formål er at investere i og samarbejde med ivaerksaet­tere. Opfindelse­rne skal give vaerdi og muligheder for Maersks strategi om at levere integrered­e løsninger på tvaers af forsynings­kaeden inden for global containerl­ogistik. F.eks. har Maersk Growth søsat et samarbejde med energihand­lerne i Danske Commoditie­s om at fylde hundredtus­indvis af tomme containere op med blandt andet korn.

Telia

I Telia stiftede man i 2017 accelerato­ren Jump, som er sat i verden for at skabe sam-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark