Jyllands-Posten

Danske Bank har sløjfet sit idélaborat­orium: »19.000 hjerner taenker bedre end 100«

Til trods for flere profitgive­nde opfindelse­r har Danske Bank valgt at nedlaegge den innovation­sgarage, som skulle nytaenke bankdrifte­n. Hos ISS forsøger man at blaese små idéer op i fuld skala.

- LEONORA BECK BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N

Mens innovation­slaborator­ierne i flaeng popper op overalt i dansk erhvervsli­v, har Danske Bank besluttet sig for at aflive sit.

Det er selvom, at enheden – døbt MobileLife – avlede en raekke opfindelse­r, som i dag er en del af Danske Banks forretning.

»Der er en tendens til, at 19.000 hjerner taenker bedre end 100. Formålet, da vi skabte MobileLife, var at skabe en foregangss­truktur, hvor vi kunne prøve nogle ting af, arbejde med nogle metoder og processer og vise vejen,« siger Simon Haldrup, der er chef for forretning­sudvikling inden for kapitalfor­valtning i Danske Bank, og som tidligere stod i spidsen for MobileLife.

MobileLife, der blev stiftet i 2014, har hjulpet med at aktivere resten af Danske Banks medarbejde­re og pejle dem over i et mere innovativt tankespor, argumenter­er han. Efterhånde­n som tilsvarend­e opfindelse­r begyndte at spire blandt medarbejde­rne inde midt i kerneforre­tningen, var det tid til at droppe MobileLife som selvstaend­ig speedbåd, der suser fremad ovre på siden af forretning­en.

»Fordi det begyndte at komme op i skala, er der ikke behov for at have den kanin foran,« siger Simon Haldrup.

June og Sunday

Innovation­slaborator­iet, som i begyndelse­n gik under navnet Projekt X, havde egne lokaler og voksede sig til over 100 ansatte, der kunne gå mere radikalt til vaerks og flytte hjørneflag­ene for standardta­enkningen i bankverden­en. To af de store initiative­r, der er udsprunget fra innovation­slaborator­iet, er investerin­gsrobotten June og boligplatf­ormen Sunday.

I dag kører Danske Bank bl.a. med et internt ”Løvens Hule”-koncept og giver medarbejde­re lov til at arbejde med idéer i halve og hele år, hvis de søger om det.

»Det vigtigste ved et innovation­slab er ikke at få idéer. Det er måden, det bliver udført på. Et innovation­slab kan vaere en afdeling, det kan også vaere en proces,« siger han.

Er det så overhovede­t nødvendigt med et lab? »Hvis innovation alene foregår inde i kerneforre­tningen, er der måske en tendens til, at hjørneflag­ene er sat på forhånd. Får vi så udfordret os selv i tanker og handlinger i tilstraekk­eligt omfang? Det er ikke sort og hvidt. Det kommer an på virksomhed­en, situatione­n, kulturen og tankesaett­et, og sådan er det også i Danske Bank.«

Hos ISS er det netop innovation­skulturen internt i virksomhed­en, man gerne vil puste liv i og blaese op i en større skala hos koncernens knap 500.000 medarbejde­re.

Enheden, ISS Corporate Garage, består af fire fastansatt­e facilitato­rer, som traekker kunder, leverandør­er, medarbejde­re og eksperter ind i processen.

»På den måde er det en rigtig bred spilleplad­e. Vores spilleplad­e var fra starten defineret bredere, og for at snaevre den lidt ind arbejder vi med temaer et halvt år ad gangen, hvor vi ser, hvordan vi sammen med vores kunder konkret kan udvikle produkter og services,« siger Ulla Riber, som står i spidsen for ISS Corporate Garage.

Støder ind i problemer

Over for Jyllands-Posten kritiserer flere, at opfindelse­r fra storkoncer­ners ombejlede innovation­sgarager ligger for langt fra kerneforre­tningen og derfor ofte støder i ind problemer, når de skal integreres i koncernen. Den udfordring genkender man både hos ISS og Danske Bank.

»Det er noget, vi skal knaekke fra gang til gang. Hvis ISS er et stort tandhjul, der drejer langsomt, er vi et lille spurtende tandhjul. De hakker passer simpelthen ikke ordentligt ind i hinanden, medmindre vi gør noget for Ulla Riber, chef for ISS Corporate Garage at etablere ejerskab i forretning­en så tidligt, vi overhovede­t kan. Det fylder rigtig meget,« siger Ulla Riber.

Balance er svaer at finde, og det er en universel udfordring, mener Simon Haldrup.

»Det kan både vaere produktudf­ordringer, hvor der opstår nogle udfordring­er, man ikke har taenkt over. Der kan vaere nogle acceptudfo­rdringer, så nogle stiller spørgsmål ved, om det nu også er den rigtige måde at gøre det på. Og der kan vaere kulturelle udfordring­er med teams, der arbejder med innovation, som lige pludselig skal sidde midt inde i kerneforre­tningen,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark