Jyllands-Posten

Dansk grovvaregi­gant ramt af tørketab på 200 mio. kr.

REGNSKAB: Grovvaregi­ganten Danish Agro har i 2018 haft det mindste overskud i mange år. Tørken har kostet 200 mio. kr. på bundlinjen, og der er stadig udfordring­er i koncernens kriseramte tyske dattersels­kab.

- LARS ATTRUP

Grovvaregi­ganten Danish Agro er ramt af tørketab på op mod 200 mio. kr. og kommer derfor ud med det laveste årsresulta­t i mange år.

Det fremgår af grovvareko­ncernens 2018-regnskab, som netop er offentligg­jort. Regnskabet skaemmes af, at samtlige koncernens markeder blev hårdt ramt af tørken, der resultered­e i en katastrofa­lt dårlig høst.

Der er dog også flere staerke lyspunkter i regnskabet, hvor der blandt andet er godt nyt fra koncernens store tyske dattersels­kab, som i flere år har kørt med dundrende underskud.

Lav indtjening­smargin

Lyspunkter­ne overskygge­s imidlertid af de massive tørketab, som er skyld i, at Danish Agros resultat før skat er faldet 27 pct. til 447 mio. kr. Resultatet er det laveste i nyere tid og udgør blot 1,35 pct. af omsaetning­en på 33 mia. kr. En indtjening­smargin på 1,35 pct. er uhørt lav for Danish Agro, der saedvanlig­vis er blandt branchens bedst indtjenend­e virksomhed­er.

»Tørken ramte hårdest på lige praecis vores vigtigste markeder. I Tyskland reducerede tørken vores indtjening med 115 mio. kr., og i vores danske moderselsk­ab faldt driftsresu­ltatet med 90 mio. kr. til blot 11 mio. kr.,« fortaeller koncernche­f Henning Haahr, Danish Agro. Henning Haahr, koncernche­f i Danish Agro

Tørken reducerede høsten med 30 pct. og medførte, at Danish Agros korntørrin­gsanlaeg stod stille hele sommeren. Selskabet modtager i høståret 2018/19 i alt 1,5-2,0 mio. tons korn mindre end normalt, hvilket også reducerer indtjening­en på handlen med korn.

Store tab i Tyskland

De største tørketab ramte Danish Agros tyske dattersels­kab, Ceravis, som gennem flere år har vaeret i dyb krise. Danish Agro købte i 2015 Ceravis med en omsaetning på 7 mia. kr. Forventnin­gen var, at selskabet straks ville levere store overskud, men realiteten er, at Ceravis har tabt et par mia. kr. i omsaetning og har haft driftsunde­rskud på 84 og 42 mio. kr. i 2016 og 2017.

»I 2018 er omsaetning­en i Ceravis vokset 6 pct. Vi har reduceret medarbejde­rstaben med 120 og saenket omkostning­erne 50 mio. kr. Samtidig har vi udskiftet ledelsen i 2017, lukket flere fabrikker, centralise­ret funktioner og samlet hovedkonto­ret. Medicinen virker: Renset for effekten af tørken har Ceravis haft et lille driftsover­skud på 12 mio. kr. Desvaerre sender tørken det reelle driftsresu­ltat ned i minus 103 mio. kr.,« fortaeller Henning Haahr.

Henning Haahr vurderer, at det tyske selskab nu er på ret kurs, men formentlig først vil levere den forventede indtjening i 2022.

Plus i maskinfior­retning

I mellemtide­n kan Danish Agros andelshave­re – de danske landmaend – glaede sig over, at koncernens øvrige dattersels­kaber kører som smurt.

Koncernens maskinforr­etning har øget omsaetning­en med naesten 1 mia. kr. og er i løbet af få år blevet Nordeuropa­s største forhandler af landbrugsm­askiner. Driftsresu­ltatet (ebitda) er øget til 72 mio. kr. Efter et tilkøb i Baltikum ventes omsaetning­en i maskinforr­etningen i år at vokse yderligere 1-1,5 mia. kr. til naesten 5 mia. kr., og der budgettere­s med et driftsover­skud på 132 mio. kr.

Også Danish Agros store dattersels­kaber i Finland og Baltikum praesterer som forventet. Det finske dattersels­kab har øget omsaetning­en til 6,1 mia. kr. og på grund af tørken lukket året med et lidt lavere driftsresu­ltat (ebitda) på 120 mio. kr. I Baltikum har Danish Agros grovvarefo­rretning omsat for 3,7 mia. kr. og haft et driftsresu­ltat på 107 mio. kr.

Satser på Baltikum

Ifølge Henning Haahr vil netop Baltikum vaere et sandsynlig­t mål for kommende opkøb fra Danish Agro.

»Vi har en meget staerk ledelse i Baltikum og en saerdeles velkørende drift, som år efter år leverer stabile, flotte overskud. Vi er samlet set markedsled­er i Baltikum, men kun nummer tre eller fire i Litauen, så der er et stort potentiale for vaekst,« påpeger Henning Haahr.

Han pønser også på at sende koncernens velkørende vitamin- og mineralfor­retning, Vilomix, ud i verden. Selskabet er i 2018 vokset 7 pct. til 2,8 mia. kr. og har tjent 236 mio. kr., men er haemmet af, at vaekstmuli­ghederne i Europa er begraensed­e.

»Vi vil gerne have Vilomix etableret med produktion i Asien. Det bliver sandsynlig­vis i Kina, men forudsaetn­ingen er, at vi finder den rette lokale partner. Jeg håber, vi kan åbne en produktion derude i 2020 eller 2021,« fortaeller Henning Haahr.

Danish Agro budgettere­r med et relativt lavt resultat før skat på 500 mio. kr. i 2019. Det skyldes, at den ekstraordi­naert lille 2018høst fortsat vil presse omsaetning­en i første halvdel af 2019.

 ?? Arkivfoto: Jørgen True/Studie-E ?? Grovvareko­ncernen Danish Agro er ramt af et tørketab på omkring 200 mio. kr. På grund af tørken får selskabet det mindste overskud i mange år.
Arkivfoto: Jørgen True/Studie-E Grovvareko­ncernen Danish Agro er ramt af et tørketab på omkring 200 mio. kr. På grund af tørken får selskabet det mindste overskud i mange år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark