Jyllands-Posten

Arbejde efter pensionsal­deren giver en skattefri gevinst

PENSION: Pensionist­er får en ekstra bonus for at blive på arbejdsmar­kedet i det første år af pensionen.

- LARS NIELSEN

Det er blevet mere attraktivt at arbejde videre, selv efter man har nået sin pensionsal­der. Den 1. juli forventes en ny skattefri seniorprae­mie på 30.000 kr. at blive indført. Den tilgodser alle, der er blevet født efter den 1. januar 1954.

Ved at arbejde videre selv på nedsat tid kan man få 1.700 kr. mere udbetalt om måneden med den nye seniorprae­mie, viser beregninge­r fra PFA. Hvis man tidligere arbejdede videre med en løn på godt 400.000 kr. og samtidig fik folkepensi­on, ville man ifølge PFA’s beregninge­r få udbetalt knap 23.000 kr. om måneden efter skat.

Med de nye regler og modregning­sgraenser kan man i år ved at gå ned på 30 timer om ugen opnå en udbetaling på 24.700 kr. efter skat. Altså en merindtaeg­t på hele 1.700 kr. om måneden.

Seniorprae­mien gaelder dog kun det første år efter folkepensi­onsalderen. Man kan i øvrigt selv vaelge om nedsat tid skal vaere 30 timer om ugen eller f.eks. at arbejde fuld tid i ca. 10 måneder.

»Med den nye seniorprae­mie er der en ekstra økonomisk gulerod, hvis man ønsker at arbejde videre efter folkepensi­onsalderen. Man kan få flere penge mellem haenderne, også selvom man går ned i tid. Samtidig kan man frit få sin folkepensi­on udbetalt eller opsaette den,« siger Carsten Holdum, forbrugerø­konom i PFA.

Hvis man venter med at tage hul på sin egen opsparing, giver det dobbelt gevinst. Dels får man laengere tids opsparing med mere afkast, dels fordeles pensionen over faerre år.

»For hvert år man venter med at få sin pensionsop­sparing udbetalt, får man godt 4 pct. mere ud af den,« siger Carsten Holdum.

Ingen modregning

Lovforslag­et, der er en del af finanslove­n, gør det muligt for personer, der er født den 1. januar 1954 eller senere, at optjene retten til at få udbetalt en skattefri seniorprae­mie på 30.000 kr. For at opnå den ret skal personen, efter folkepensi­onsalderen er opnået, arbejde mindst 1.560 timer. Det svarer til 30 timer om ugen i 12 måneder.

Udbetaling­en af den skattefri seniorprae­mie medfører ikke modregning i andre ydelser. Man kan godt modtage seniorprae­mie, selvom man også modtager folkepensi­on samtidig med arbejdet.

 ?? Arkivfoto: Brian Karmark ?? Mange aeldre har både lyst og kraefter til at arbejde, selv om de har nået pensionsal­deren. Nu får de en ekstra økonomisk gulerod.
Arkivfoto: Brian Karmark Mange aeldre har både lyst og kraefter til at arbejde, selv om de har nået pensionsal­deren. Nu får de en ekstra økonomisk gulerod.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark