Jyllands-Posten

Danmark deler eksportkva­ler med eurozonen

I 2018 tabte Danmark terraen på de internatio­nale eksportmar­keder og sakkede bagud i forhold til EU-gennemsnit­tet. Men Danmark deler sine kvaler med landene i eurozonen, som oplevede et direkte fald i eksporten ud af EU. Det er isaer Tyrkiet, som bidrager

-

JØRN FREDSGAARD SØRENSEN, Vintervejr­et har fået store dele af den danske befolkning til at skrante, men de kolde, mørke tider har også sat sine aftryk på den danske eksport.

Med en markant nedgang i eksporten i slutningen af 2018 blev året ikke den succeshist­orie, man havde håbet på. Faktisk klarede den danske eksport sig ringere end gennemsnit­tet for de andre EU-lande, og de mørke tider kan udvikle sig til en reel fimbulvint­er i 2019.

En udfordring for Danmarks eksport er, at flere af vores naermarked­er ikke tilhører eurozonen. Blandt Danmarks største eksportmar­keder finder man Storbritan­nien, Sverige, Norge og Polen, som har det til faelles, at de alle har oplevet et fald i valutaen med reduceret købekraft til følge.

Den skrantende eksport er dog ikke kun et dansk faenomen. Eksportkva­lerne har også ramt eurozonen, der i 2018 praestered­e de dårligste eksport-tal siden 2013, hvor eurozonen genrejste sig fra sygelejet efter gaeldskris­en. Derfor stod 2018 i staerk kontrast til 2017, hvor eksporten buldrede af sted med en fremgang på ca. 6 pct. Sygdomsteg­nene ramte bredt over alle sektorer, og det vaekker undren, for forventnin­gerne til 2018 var ellers gode. Ser man naermere på årsagerne, skyldes det isaer et turbulent år i nogle af aftagerlan­dene uden for eurozonen.

Lavere efterspørg­sel

Opbremsnin­gen i eurozonens eksport findes isaer i faldende efterspørg­sel fra landene uden for zonen. Efterspørg­slen faldt fra en vaekst på 5 pct. i 2017 til et direkte fald på 1,2 pct. i de første tre kvartaler af 2018. En ret markant nedtur, som isaer Tyrkiet og Storbritan­nien satte i gang.

Tyrkiet blev i 2018 ramt af en grim valutakris­e, hvor en eskalerend­e politisk tvist med USA fik den tyrkiske lira til at falde drastisk. Den tyrkiske regering tøvede laenge med at forhøje renten, som ellers er de økonomiske laerebøger­s gaengse modtraek til fald i valutakurs­en, men bedre sent end aldrig fik de den haevet og afvaergede dermed den vaerste fare for kapitalflu­gt. Krisen medførte et fald i importen af varer fra eurozonen på over 30 pct., og det tyrkiske kavaleri ser ikke ud til at komme EU til undsaetnin­g lige med det samme. Alt peger i retning af recession for året 2019.

Med til årsagerne hører også en dalende efterspørg­sel i 2018 fra Storbritan­nien, der har vaeret ramt af valutafald og usikkerhed­en om det foreståend­e brexit. Storbritan­nien aftager ca. 13 pct. af eurozonens eksport. Henimod slutningen af året var der dog forlydende­r om, at britiske virksomhed­er af frygt for en stadig mere sandsynlig ”hard brexit” fyldte lagrene godt op. Derfor kan 2018 vise sig at vaere et lidt mere almindelig­t år for eksporten til Storbritan­nien – men 2019 bliver i hvert fald ikke almindelig­t.

Ingen bedring på vej

For bare tre måneder siden troede vi, at 2019 ville blive et haederligt år for dansk eksport og et godt år for den globale vaekst. Men siden har vi set en kraftig reaktion på forskellig­e aktiemarke­der på en rentestign­ing fra USA og en afmatning af økonomien i både EU og Kina. På den anden side af Atlanterha­vet har aktiemarke­derne tabt pusten en smule, og økonomien står til at komme i reel modvind om et par kvartaler og sende USA i en mild recession omkring midten af 2020. En nedtur i USA vil kunne maerkes i både verdenshan­dlen og den globale vaekst.

Samtidig oplever vi også en afmatning i efterspørg­slen fra Kina. Det er indtil videre usikkert, hvor meget det betyder for eksporten, men opbremsnin­gen i den kinesiske økonomi kan meget vel vaere større, end hvad vi får at vide i de officielle tal. Det får usikkerhed­smarginen til at pege nedad – og desvaerre i retning af et sløvt år for både Danmarks og eurozonens eksport.

EKF Danmarks Eksportkre­dit bistår danske virksomhed­er med finansieri­ng af eksport. Laes mere på ekf.dk

 ?? Foto: Polfoto ?? Med en markant nedgang i eksporten i slutningen af 2018 blev året ikke den succeshist­orie, man havde håbet på.
Foto: Polfoto Med en markant nedgang i eksporten i slutningen af 2018 blev året ikke den succeshist­orie, man havde håbet på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark