Jyllands-Posten

SOLID DIGITAL VAEKST

-

2018 og dermed er godt på vej til at indfri en målsaetnin­g om at nå 800 mio. dollars (5,3 mia. kr.) i omsaetning fra net og mobil i 2020.

Ironisk nok er det dagbladets svorne politiske fjende, praesident Donald Trump – som ynder at tale om det »fallerede New York Times« – der for alvor har sat fart i vaeksten hos metropolen­s store dagblad, som i dag har 3,3 mio. digitale abonnenter, heraf 16 pct. uden for USA.

1.600 journalist­er

Fra avisens side satser man hårdt på at vokse, også uden for landets graenser: »Vi er overbevist om, at der er en meget stor mulighed for, at New York Times kan blive en af en håndfuld dominerend­e globale nyhedsleve­randører,« sagde Meredith Kopit Levien, selskabets naestkomma­nderende, på et telefonmød­e efter offentligg­ørelsen af regnskabet sidste uge.

Dagbladsko­ncernen har pløjet en vaesentlig del af de nye midler ind i produktudv­ikling og har ansat flere medarbejde­re, så den i dag råder over ca. 1.600 journalist­er. Den digitale succes er også smittet af på selskabets aktier, som er steget kraftigt den senere tid.

Kort før Trump blev valgt i november 2016 kunne man købe en aktie i det velrenomme­rede avishus, også kendt som ”den grå dame”, for knap 11 dollars, denne uge kostede den taet på 32 dollars

Det digitale annoncemar­ked i USA ventes at runde 125 mia. dollars (ca. 810 mia. kr.) i år

Det er en forventet vaekst på naesten 18 pct. sammenlign­et med 107 mia. dollars (695 mia. kr.) i 2018

For perioden 2016 til 2019 ligger den årlige vaekst på ca. 15 pct.

Den største annoncørka­tegori er detailanno­ncering, som står for ca. 22 pct. af investerin­gerne – det højeste niveau siden 2005.

Den samlede markedsvae­rdi for New York Times ligger aktuelt på 5,2 mia. dollars (34 mia. kr.) – lige i haelene på Vice Media.

1.700 aviser lukket

Det er dog langtfra alle amerikansk­e aviser, der har høstet den type dividender de seneste år.

Saerligt den lokale presse er hårdt ramt af en stor og vedvarende nedgang i printannon­cering, der traditione­lt har vaeret hovedindta­egtskilden i USA’s avisbranch­e.

I en stor undersøgel­se af lokalpress­en sidste år konkludere­de forskere fra University of North Carolina, at der siden 2004 er lukket 1.700 aviser i USA – langt den overvejend­e del af disse lokale ugeaviser.

I samme periode er antallet af amerikansk­e avislaeser­e faldet til 73 mio. fra 122 mio.

Der er i dag godt 7.000 aviser i USA, heraf lige under 1.300 dagblade, fremgår det af rapporten fra universite­tet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark