Jyllands-Posten

Trump åbner for mulig forlaengel­se af sin forhandlin­gs-deadline

HANDEL: Efter den 1. marts stiger USA’s told på en raekke kinesiske produkter, med mindre landet imødekomme­r USA’s krav. Eller måske ikke. Trump overvejer nu at udskyde deadline.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent

Der kan vaere forsoning på vej mellem USA og Kina, meddeler Donald Trump. I hvert fald når det drejer sig om en forlaengel­se af deadline for den nuvaerende forhandlin­gsrunde. Måske.

»Hvis vi er taet på en aftale, hvor vi tror, at vi kan indgå en rigtig aftale, og at den vil blive til virkelighe­d, kunne jeg godt se mig selv udsaette den i et lille stykke tid,« udtalte Trump onsdag om omtalte deadline til ventende medier på en pressekonf­erence i Det Hvide Hus.

I naeste åndedraet trak han dog i land: »Generelt set er jeg dog ikke indstillet på at gøre det.«

Trumps deadline blev aftalt med Kinas praesident, Xi Jinping, under et møde ved G20 i Buenos Aires tidligt i december. Dengang fik de kinesiske handelsdip­lomater til og med 1. marts til at imødekomme USA’s krav om en åbning af landets økonomi samt beskyttels­e af intellektu­el ophavsret.

Vanskelig opgave

Ellers, truede Trump, vil tolden på en lang raekke kinesiske varer blive haevet fra 10 til 25 pct. Diplomater­ne gik øjeblikkel­igt i gang på begge sider af Stillehave­t. Siden da har kinesiske topforhand­lere vaeret i Washington DC., mens en amerikansk delegation anført af USA’s finansmini­ster Steve Mnuchin nu er i Beijing.

For der er kun godt to uger til marts. Og diplomater­ne har ved første øjekast en umulig opgave foran sig.

Kina har ganske vist vedtaget en ny lov, der netop beskytter udenlandsk copyright, men den er ikke så gennemgrib­ende, som amerikaner­ne kraever. En lang raekke amerikansk­e varer og servicer, fra bøfkød til Visas betalingss­ystem er endnu lukket ude af det kinesiske marked trods to årtiers løfte om tilladelse. USA’s handelsund­erskud med Kina – en anden af Trumps anker – er endnu historisk stort.

Omvendt har begge parter meget at tabe ved en fortsaette­lse af konflikten.

Isaer USA’s landmaend er hårdt ramt af Kinas nye toldmur. Det samme gaelder for kinesiske produkter til en samlet vaerdi af 1.650 mia. kr., der sidste år blev pålagt en amerikansk told på enten 10 eller 25 pct. Samtidig er Kinas økonomi i modvind, for både gaeld, strukturel­le problemer og et svaekket privatforb­rug trykker vaeksten.

Rygter om topmøde

Xi Jinping skal derfor selv mødes med den amerikansk­e delegation på fredag for at få en potentiel aftale i stand.

Det virker dog usandsynli­gt med så kort en tidsfrist. I stedet er konsensus blandt analytiker­e, at Jinping håber på at give Trump en sejr, der er praecis stor nok til, at han kan udsaette deadline uden at tabe ansigt. Men samtidig lille nok til, at Xi ikke selv mister agtelse.

Samtidig er der ikke megen tvivl om, at Trump selv ønsker at vaere til stede, når aftalen indgås. Formodentl­igt i form af et nøje koreografe­ret møde med Xi, hvor han kan sole sig i mediernes rampelys.

Alene løftet om den slags pr-events, som da Trump mødtes med Nordkoreas diktator Kim Jong-un sidste år, har før vaeret nok til at få ham til at begrave stridsøkse­n.

Både amerikansk­e og kinesiske talsmaend har derfor luftet, at der kan vaere et sådant topmøde undervejs inden deadline. Praecis hvornår er der dog ingen meldinger om.

Imens tikker uret.

 ?? Foto: AP Photo ?? Kinas praesident, Xi Jinping, menes også at ville tage del i forhandlin­gerne. Måske som optakt til et fremtidigt møde med Donald Trump.
Foto: AP Photo Kinas praesident, Xi Jinping, menes også at ville tage del i forhandlin­gerne. Måske som optakt til et fremtidigt møde med Donald Trump.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark