Jyllands-Posten

Falck-skandalen handler ikke om etik og ufine tricks

LOVBRUD: Falck-skandalen handler ikke om etik. Den handler om klokkeklar­e ulovlighed­er. Det bør afspejles i konsekvens­erne for smaedekamp­agnes bagmaend.

- MAGNUS BARSØE Løgn, tilsvining, ulovlighed­er

og højt betalte spindoktor­er fra landets magtelite. Skandalen om Falcks smaedekamp­agne over for den hollandske konkurrent Bios har alt. Og møgsagen udvikler sig dag for dag.

Men mange har desvaerre reduceret skandalen til at vaere et spørgsmål om uetiske metoder og ufine tricks i spinbranch­en. Hermed siger man, at ja, det var grimt, men grundlaegg­ende er alle regler fulgt, og sagen handler bare om, at branchen bør have lidt højere etiske standarder.

Lad os derfor slå fast, at sagen ikke handler om moral og etik. Den handler om ulovlighed­er.

Konkurrenc­erådets jurister har afgjort, at Falck brød konkurrenc­elovens paragraf 11 stk. 1, hvoraf det fremgår, at »det er forbudt« for en virksomhed at »misbruge en dominerend­e stilling«. Falck udarbejded­e og gennemført­e en omfattende strategi – den såkaldte ”masterplan” – hvis formål var at skubbe Bios ud af markedet for ambulancek­ørsel. Falck begraensed­e dermed den frie prisdannel­se til skade for forbrugern­e, som i sidste ende haenger på regningen, lyder det i afgørelsen.

Afgørelsen straekker sig over 203 sider, og der er naeppe mange, der orker at skimme den slags til ende. Men det kan faktisk anbefales.

Rådet kortlaegge­r i saftige detaljer, hvordan spinmaskin­en hos Falck og det tilknytted­e kommunikat­ionsbureau Advice fungerede, og myndighede­rne folder samtidig det centrale juridiske argument ud. Det sidste bør mange topchefer bide maerke i. Man må som kommerciel virksomhed naturligvi­s godt knuse konkurrent­en ved at levere bedre og billigere services, men hvis man sidder på en dominerend­e position, så vil selv små benspaend over for en opkomling vaere misbrug af markedsmag­t.

Falck og den nuvaerende topchef Jakob Riis har lagt sig fladt ned.

Man har afvist at anke, og afgørelsen står fast: Falck brød loven under Allan Søgaard Larsens ledelse. Bagmandspo­litiet har overtaget sagen og giver med al sandsynlig­hed en større millionbød­e i en kommende straffesag. Man undersøger samtidig, om de ledende personer bag planen kan drages til ansvar.

detaljer kan lyde en smule tørre. Men det er vigtigt for at slå sagens kerne fast: Ja, der er begået moralsk forkasteli­ge handlinger undervejs i smaedekamp­agnen. Allan Søgaard talte eksempelvi­s direkte usandt over for en regionsdir­ektør i en central mail i 2015.

Men sagen handler ikke om moralske fejltrin. Den handler om et alvorligt lovbrud. Lovbruddet er udgangspun­kt for de konklusion­er, vi alle må drage oven på skandalen.

Man kan stille det lidt firkantet op: Hvis politiet anholder en østeuropae­isk bande i fuld gang med at laense et parcelhus, diskuterer vi ikke indbrudsty­venes ”etiske fejltrin”. Nej, så diskuterer vi de konkrete konsekvens­er herunder strengere straffe, og hvordan vi stopper den slags samfundsne­dbrydende ulovlighed­er.

I denne overkommun­ikerede verden risikerer vi nemt, at lovbruddet i Falck-skandalen falder i baggrunden. Det forsøgte den forhenvaer­ende direktør i Falck og medansvarl­ig for kampagnen, Peter Goll, forleden på Facebook, da han forsikrede om, at han havde »overholdt alle regler og love«. Goll er åbenlyst uskyldig, indtil modsatte er bevist, men omvendt ved vi også med sikkerhed, at den masterplan, som han var med til at strikke sammen, var ulovlig. Det står ikke til diskussion.

Konkurrenc­erådets afgørelse giver anledning til to centrale konklusion­er.

For det første er det godt at se, at vores myndighede­r traeder i karakter og udfordrer magtfulde monopoler. Det skal de roses for. Monopolern­es skadelige virkninger er veldokumen­terede, og forskninge­n er kun blevet endnu klarere de senere år. Vi har i høj grad brug for skrappe konkurrenc­eregler og aggressive tilsynsmyn­digheder.

alvorlige spørgsmål ved de personer, der stod bag kampagnen.

Det er vanskeligt at se, hvordan den detroniser­ede Falck-boss Allan Søgaard nogensinde kommer tilbage til toppen af dansk erhvervsli­v. Den store rengøring i spinbureae­t Advice er også naeppe forbi. Og så er det vanskeligt at se, hvordan Peter Goll, der nu arbejder som vellønnet kommunikat­ionsdirekt­ør i Københavns Lufthavne, fortsat kan repraesent­ere en statsejet monopolvir­ksomhed.

Indtil videre har ledelsen holdt hånden under Goll. Lad os se, om den konklusion holder ved, når man har naerlaest afgørelsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark