Jyllands-Posten

Beboere råbte forgaeves op: Kommunen var advaret om Vestergade

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek mener, at kommunen har levet op til sit ansvar trods adskillige advarsler.

- CECILIE ALS MORTENSEN

Aarhus Kommune var gentagne gange blevet advaret af forskellig­e borgere og beboere med forbindels­e til den nu revnede ejendom i Vestergade 69, før bygherren begyndte byggeriet på nabogrunde­n.

Det viser en raekke offentlige høringssva­r, som blev indgivet i forbindels­e med vedtagelse­n af den lokalplan, der skal ombygge det gamle hovedbibli­otek i Mølleparke­n til et hostel og 85 nye boliger samt en dagligvare­butik i den omkringlig­gende karré.

Bl.a. skrev en tidligere beboer og nuvaerende ejer af en ejendom i Museumsgad­e, at »udgravning­en til p-kaelder indebaerer risiko for aendringer i undergrund­en, som er meget speciel pga. gammel engjord, og giver risiko for saetningss­kader på de omkringlig­gende flotte, gamle bygninger«.

En anden borger advarede ligeledes om, at der ikke blev taget nok hensyn til den bløde undergrund.

»Der er ikke lagt op til tilstraekk­eligt forsikring mod skader hos et finanssels­kab, som er begraenset i ansvar. Dette er en kaempe risiko for nabobygnin­gerne,« skrev hun i november 2017.

Kommunen blev advaret

Ifølge Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, lytter kommunen dog altid til de indvending­er, der kommer fra borgerne i forbindels­e med byggeri i kommunen. Alligevel forstår han udmaerket godt, hvis borgerne, der klagede i forbindels­e med byggeriet i Vestergade, føler sig overhørt.

»Der er rigtig mange sager, hvor borgere rejser samme problemsti­llinger omkring revner og andre bekymringe­r i forbindels­e med byggeri, hvor det ikke gør sig gaeldende, at der bliver problemer. Her er der en sag, hvor borgerne har rejst en kritik, som senere opstår, men det aendrer ikke på, at det er bygherre og entreprenø­ren, som har ansvaret for, at det ikke sker,« siger han.

I alt blev kommunen i syv høringssva­r advaret mod, at jorden i området ved Vestergade er saerdeles ustabil og forbundet med store risici for naboejendo­mmene.

Også ejerforeni­ngen i den nu revnede bygning i Vestergade 69 advarede om sine bekymringe­r i forbindels­e byggeriet, der nu er bragt til standsning, efter at ejendommen er i fare for at styre sammen.

»Generelt er vi bekymrede for de gener, byggeriet kan/ vil medføre området, (...) og vi ønsker en klar forsikring om, at man har medregnet den skrøbeligh­ed, vores bygninger har grundet alder, inden man påbegynder arbejdet. Og at eventuelle skader vil blive fuldt udbedret for bygherres regning,« skrev bestyrelse­sformand Søren Lei Schmidt på vegne af ejerforeni­ngen i bygningen.

Rådmand tilfreds

Til trods for det mener Bünyamin Simsek, at Aarhus Kommune har levet op til sit ansvar med de ressourcer, som den har til rådighed.

»I de fleste tilfaelde er der ikke behov for, at vi følger op, fordi bygherre og entreprenø­r lever op til det, der er aftalt. Men der er enkeltståe­nde tilfaelde, hvor det ikke sker. Med de nuvaerende ressourcer har vi ikke mulighed for at tjekke op på alle byggesager,« siger han.

Mener du, at der er behov for flere ressourcer til at undersøge sikkerhede­n i et tilfaelde som det i Vestergade, hvor der er blevet advaret af flere parter, før byggeriet blev sat i gang?

»Jeg mener, at sagen i Vestergade er en undtagelse. Det er en forkert måde at bruge ressourcer­ne på, hvis vi skulle tjekke alle byggerier, inden de gik i gang, og tjekke hver eneste detalje, når ansvaret ikke ligger hos kommunen. Det er ikke den, der skal forberede sig, men dem, som bygger. Det er deres ansvar, og sammen med ejer- og forsikring­smaessige forhold må de afdaekke, hvad der skal ske i sagen frem over. Det ansvar, jeg sidder med, er der leveret på,« siger Bünyamin Simsek.

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? Aarhus Kommune blev af flere omgange advaret om risici for naboerne til byggeriet ved det gamle bibliotek i Mølleparke­n.
FOTO: STINE RASMUSSEN Aarhus Kommune blev af flere omgange advaret om risici for naboerne til byggeriet ved det gamle bibliotek i Mølleparke­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark