Jyllands-Posten

Fiskeforsk­raekkelse blev udfordret i børnehøjde

P. Clausens Fiskehande­l satte alle sanser i spil, da den inviterede Aarhus’ yngste til at smage og røre ved havets kolde krae.

- GHITA NIDAM MØLLER

Små hoveder vrikker og vrimler rundt i en dunst af frisk fisk og hav ved Aarhus Havn. Glinsende fiskeskael og sart lyserødt kød omringer det yngre klientel, der er blevet inviteret til at røre og føle på havets tag selv-bord.

P. Clausens Fiskehande­l bød nemlig onsdag i vinterferi­en på fisk i børnehøjde med en workshop for børn under 12 år. Fisk blev spraettet op og indvoldene vist frem uden formaninge­r om »niks pille«.

Tvaertimod handlede det om at bruge sanserne til at udfordre tanken om, hvad der er ulaekkert, og hvad der er gumlegodte­r.

Nysgerrigh­eden overmander da også lige så stille den lidt forskraemt­e skepsis blandt børnene. Bordenes udvalg af over 30 fiskearter får dem til at stå i kø for at se naermere på de kolde krae.

Med store øjne stirrer børnene om kap med alt fra kulmuler, torsk og stenbidere til kravlende hummere.

»Ad, ew, hvor ulaekkert,« lyder det fra børnene, som alligevel traekker sig naermere bordet og forsigtigt lader fingrene feje hen over rejer, blaeksprut­ter og rogn.

Med fingrene i fisken

Foraeldre, bedstefora­eldre og børn har trodset vinterkuld­en for at se og maerke, hvad fiskeposte­j og stegt makrel i tomat egentlig er lavet af. De føler og smager på både den vante fiskefrika­delle og saetter smagsløgen­e på prøve med stegt agurkesild, hele rejer og ceviche.

»Idéen er at få folk til at spise varieret og ikke vaere bange for at prøve noget nyt. Det bedste er at få fat i børnene fra starten og lade dem komme helt taet på fisken i børnehøjde,« siger Jakob Clausen, direktør af P. Clausen Fiskehande­l.

Han er femte generation, der fører familiens kaerlighed til fiskeriet videre. Han vil fastholde og udvide aarhusiane­rnes fiskelyst ved at gøre flere forskellig­e fisk til det oplagte valg og til delikatess­er, som nemt kan piftes op med alt fra salatbaren­s estragonma­yo og tangsalat til en helt simpel krydring med citron og sukker.

Det er dog svaert at slå en klassiker. Fiskefrika­dellen.

En klassiker på pind

Forbeholde­t for de mønstrede, farverige udskaering­er og gaeller falder til jorden, da børnene bliver budt på dampende deller på stilk. De små haender er pludselig mindre forsigtige, og fiskedunse­rne ryger hurtigt i gabet.

»Det er mine yndlings,« siger Dagmar Vestergaar­d Christense­n på fire år.

Med sin far, mor og to søstre er hun trukket i den lyserøde vinterjakk­e og har taget turen til havnen for komme helt taet på, hvad familien kan lade syde på panden og stikke på gaflen derhjemme.

»Det er en god måde at få en fornemmels­e af konceptet fra jord til bord og kunne vise frem, hvad vi egentlig spiser. Det gør børnene mindre forskraekk­ede og i stedet mere nysgerrige,« siger hendes far, Anders Vestergaar­d Christense­n.

De omkring 50 fremmødte støder bl.a. på en tre meter lang, frossen ådselaeder og bliver praesenter­et for en rå blaeksprut­te med otte ben daskende frit i luften med sugekopper­ne ligeledes dinglende mod sit publikum.

Børnene danser rundt og griner i en blanding af først vaemmelse og derefter forundring og fornøjelse over at kunne ae og røre ved de slimede bløddyr. De lader fingrende løbe over rå torskerogn og stikker til det lille stenbiderh­jerte, som de lige har set blive taget ud af den før hele sølvglinse­nde fisk.

Med et stort krabbeskjo­ld på hovedet bryder en lille dreng ud i et stort smil fra øre til øre og raekker ud efter en stegt ansjoslign­ende fisk.

»Det er rigtig hyggeligt, og børnene synes, det er helt vildt spaendende at få lov til at røre og se fiskene helt friske. Det her vil de tale om rigtig laenge,« siger Tine Nielsen med sine tre drenge om benene, der har kinderne fyldte med fiskefrika­deller.

De raekker allerede håbefuldt ud efter flere, men lader også blikket glide mod de små anretninge­r med laksemouss­e og stegte rejer.

 ??  ?? Børnene kunne komme taet på over 30 forskellig­e fiskearter.
Børnene kunne komme taet på over 30 forskellig­e fiskearter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark