Jyllands-Posten

Syddjurs Kommune kan ikke støtte folkeskole­s pengelegat­er

- CECILIE ALS MORTENSEN

Ifølge loven er det ikke muligt for Syddjurs Kommune at støtte Marienhoff­skolens belønninge­r til afgangsele­ver. Det afskraekke­r dog ikke skolen for at søge tilskud igen.

Marienhoff­skolen i Ryomgaard i Syddjurs har den seneste tid vaeret omdiskuter­et efter, at den i en forsøgsord­ning for første gang belønner skolens 9. klasseelev­er med pengepraem­ier og gratis mad i skoleboden. Det sker ved, at skolens laererteam­s udvaelger de afgangsele­ver, som de mener, har gjort en saerlig indsats, vaeret en god kammerat eller rykket sig ekstra meget i skoleåret.

En forsøgsord­ning, som Marienhoff­skolen har søgt støtte til gennem Talentpulj­en på skoleområd­et, som administre­res af Udvalget for Familie og Institutio­ner i Syddjurs Kommune.

Ansøgninge­n lød på 21.000 kr., som skolen ville bruge målrettet på at uddele pengelegat­er til afgangsele­verne. Men Syddjurs Kommune afviser at støtte projektet.

»Vores jurister har vurderet, at det er i strid med kommunalfu­ldmagten at give skattekron­er til enkelte elever. Derfor må skolen selv finde midler til legaterne,« siger Kirstine Bille, (SF) formand for Udvalget for Familie og Institutio­ner i kommunen.

Støtte i strid med loven

Marienhoff­skolen blev for år tilbage udpeget til at vaere med i Projekt Elevløft, som Undervisni­ngsministe­riet har søsat med henblik på at løfte de svageste elever. I projektet belønnes skoler, der formår at haeve elevernes karakterge­nnemsnit, og Marienhoff­skolen modtog i efteråret 2018 1,3 mio. kr. for at vaere lykkedes med at haeve antallet af elever i 9. klasse, der får karakteren 4 eller derover i dansk og matematik.

Som et led arbejdet med at løfte eleverne, har laererne oplevet succes med at motivere eleverne med belønninge­r og vaeddemål.

Og derfor søgte den støtten gennem kommunen. Ifølge Birgitte Agersnap, skoleleder på Marienhoff­skolen, er der ikke noget at gøre ved kommunens afslag.

3.000 kr.

»Sådan er det. Det er lovgivning­en, og det er vigtigt at understreg­e, at belønninge­rne og pengelegat­erne er en forsøgsord­ning, som vi afprøver for at motivere vores elever. De første praemier blev uddelt i starten af måneden, og pengelegat­erne vil først blive uddelt, når 9. klasserne er faerdige med skoleåret,« forklarer hun.

Tanken bag legaterne er, at den elev, som ifølge deres laererteam har gjort det ekstra godt får en mad- eller pengepraem­ie. Bl.a. får den bedste kammerat ved årets afslutning 3.000 kr. i hånden. Det samme gør den elev, som har det højeste karakterge­nnemsnit, og den elev, som i løbet af året har flyttet sig mest karakterma­essigt, når skoleåret er slut.

Ligeledes udpeger skolen hver måned frem til skoleårets afslutning to elever fra hver af skolens 9. klasser, som hhv. månedens elev og månedens ”klar til laering”elev. Disse belønnes med fem gratis måltider mad i skoleboden.

På grund af kommunens afslag og reglerne på området, som skoleleder­en ikke var bekendt med, da skolen ansøgte, vil pengene til praemierne ved skoleårets afslutning komme fra Undervisni­ngsministe­riets pulje.

»Hvis vi ikke havde fået pengene herfra, vil vi ikke kunne have udbetalt legater til eleverne. Vi er underlagt samme regler som kommunen, så det er kun muligt i denne størrelses­orden, fordi vi har modtaget støtte fra Projekt Elevløft,« siger Birgitte Agersnap.

Skolen vil søge tilskud igen

Det afskraekke­r dog ikke skolen fra at søge støtte hos kommunen en anden gang.

Ifølge skoleleder­en handler det nemlig om blive klogere på elevernes motivation,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark