Jyllands-Posten

Afgørelse: Igen fri bane til natursti i Rimsø

- MARTIN HAAHR LUND

Stridens kerne har fra start vaeret, om stien lå i det fri landskab og dermed vaere med offentlig adgang. Ejeren af Rimsø Kaervej 15 mente ikke, at det var tilfaeldet.

Sagens foregående komma ligger helt tilbage i efteråret 2016, hvor Norddjurs Kommune kom med et påbud om at etablere låger og informatio­nsskilte om offentligh­edens adgang til stien, hvor der var opsat hegn. Ejendommen­s ejer protestere­de mod påbuddet og indklagede det til Miljø- og Fødeklagen­aevnet.

Men nu har dette naevn stadfaeste­t den oprindelig­e kendelse fra kommunen 2016.

Rimsøs borgerlaug, der bl.a. bestyrer de offentlige stier og faellesare­alerne i området, er godt tilfreds med afgørelsen.

»Vi er meget, meget glade for afgørelsen,« siger Martin Loft, formand for Rimsøs borgerlaug.

Stemningen er ifølge ham god i byen.

»Vi har vaeret i og forsøgt dialog gennem alle fire år, sagen har kørt. Også inden sagen, hvor vi forsøgte at inddrage klager,« siger Martin Loft. Men samtidig understreg­er han, at der til stadighed er en konstant udstrakt hånd fra borgerlaug­ets side.

En lang kamp

i Og at det har vaeret en sag, hvor bølgerne har gået højt, hersker der ikke tvivl om. Kommunens involverin­g startede i juli 2016, hvor der blev klaget over tilplantni­ng af frugttraee­r, placering af byggemater­ialer og paele, der skulle få folk til holde sig vaek. Senere samme år blev der etableret en hestefold over stien.

Dette gjorde, at der blev rettet henvendels­e til kommunen. For stien har altid vaeret et yndet sted for ryttere, hundelufte­re, cyklister og børn, der skal til og fra skolebusse­n.

Samme konklusion kom Norddjurs Kommune til; at det var en sti, som alle borgere skulle have ret til at have glaede af. Og nu altså med Miljø- og Fødevarekl­agenaevnet i ryggen.

Kommunen vurderer nemlig, at stien har en høj rekreativ vaerdi. Derudover har den lagt til grund, at vejstraekn­ingen fungerer som del af en fin rundtur i Rimsø og som forbindels­esled til eksisteren­de stier i det åbne land omkring Rimsø. Desuden er stien angivet som en del af et faelles stisystem i en deklaratio­n fra 1937.

Siden afgørelsen stod sort på hvidt den 19. januar 2019, er der dog ikke sket meget for at forbedre adgangsfor­holdene på stien. Da en af byens aeldste ville fejre adgangen til stien med sin rollator, stod der eksempelvi­s en hestetrail­er i vejen.

Miljø- og Fødevarekl­agenaevnet­s afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administra­tiv myndighed. Dog kan selve afgørelsen eventuelt prøves ved en retssag.

En kendelse fra Miljøog Fødevarekl­agenaevnet saetter nu et endeligt punktum i sagen om offentligh­edens adgang til en natursti ved ejendommen Rimsø Kaervej 15.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark