Jyllands-Posten

Himmelbjer­gets helhedspla­n: tåge, floskler og metervarer

Hvad er det egentlig, kommunen vil med helhedspla­nen for Himmelbjer­get?

-

Anders Hougaard lektor, ph.d., Syddansk Universite­t og formand for Folkets Bjerg, Ildervej 11, Ry

skal der vaere ”borgerinsp­irationsmø­de” i Ry Hallerne om Himmelbjer­gets helhedspla­n. Det bliver unaegtelig­t interessan­t at høre, hvad arbejdsgru­ppen og byrådet er nået frem til. For indtil videre er kommunens borgere kun blevet serveret tåge, moderne klichéer og metervarer.

Det er fortsat aldeles uklart, hvilken status Lablands helhedspla­n har. Den SKAL åbenbart vaere med i processen, selv om ingen (hverken i arbejdsgru­ppen eller byrådet) synes interesser­et i at forsvare den. Det er ”bare nogle idéer”, har det lydt i det uendelige, men efter års arbejde er der ikke kommet andet konkret ud. Og så er der den kondensere­de udgave med ”en vision” og ”fem principper”, som byrådet har vedtaget. Her breder tågen og forvirring­en sig yderligere. Bjerget skal vaere ”et roligt samlingspu­nkt midt i naturen”.

Men hvordan skal det kunne lade sig gøre på et historisk, folkeligt samlingspu­nkt, der byder på koncerter og møder på plaenen, familiefes­ter på hotellet og hundredvis af opstemte sommergaes­ter på en gennemsnit­lig sommerdag? Skal ”folkeparke­n” på plaeneområ­derne nu nedlaegges? Og så skal bjerget vaere en ”dynamo for konteksten”? Hvis nogen kan forklare, hvad i alverden det betyder, må det naesten vaere en doktorgrad vaerdigt. Endelig hedder det, at: ”Helhedspla­nen bør medvirke til, at Himmelbjer­gets historie bliver ført frem til nutiden og fremtiden som et sted, hvor demokratie­t fortsat kan drøftes og fejres.” Så vidt undertegne­de kan se, siges her alt og ingenting; hvad som helst kan

Den 26. februar

laegges i den formulerin­g. Hvis man lagde et Google-datacenter på toppen, kunne man jo også sige, at man havde ført stedets historie frem til nutiden. Og demokratie­t kan vel fortsat drøftes og fejres, om man så asfalterer toppen eller planter palmer rundt om plaeneområ­det. Pointen er, at disse og andre baerende formulerin­ger enten er indholdslø­se, uklare eller forvirrend­e, specielt fordi man kun har et ”idékatalog”, som man åbenbart ikke skal tage for pålydende til at danne billeder for sig.

Og dette krydres så med floskler i hobevis i beskrivels­en af byrådets beslutning. Der skal skabes ”en tydelig afgraensni­ng af bjerget med fokus på at gøre turen til toppen til en oplevelse”. Der skal anlaegges ”et moderniser­et stiforløb fra de to ankomster til toppen”, og der skal vaere ”støttepunk­ter undervejs og på toppen med plads til at fordybe sig i naturen og udsigten”. ”Tydelige afgraensni­nger”, ”moderniser­ede stiforløb” og ”støttepunk­ter” er begreber, der forefindes i et utal af kommunalt igangsatte projekter i naturen og ved historiske steder landet over. Så hyppige og besynderli­gt umotivered­e er disse begreber, at de må siges at høre hjemme i bunken med tyndslidte klichéer og tiltag for tiltagenes egen skyld. Hverken naturen eller historien består af afgraensed­e enheder, så hvorfor skal de fremstille­s sådan?

Moderniser­ede stiforløb forefindes i uendeligt antal i det danske kulturland­skab. Så hvad er formålet her (ud over at lette adgangen for gangbesvae­rede)? Og ”støttepunk­ter”, hvad er det, de skal gøre? Antages det, at den almindelig­e gaest ikke er i stand til at fordybe sig i natur og udsigt uden arkitekton­isk assistance?

Eller sagt med andre ord: Hvor er det lige praecis, at en eneste af disse ting bidrager med noget som helst, ud over at gøre det der findes i forvejen til en slags brugsgenst­and, man kan bygge lag ovenpå?

Tåge og floskeljar­gonen i byrådets Den 26. februar skal der vaere ”borgerinsp­irationsmø­de” i Ry Hallerne om Himmelbjer­gets helhedspla­n. Det bliver unaegtelig­t interessan­t at høre, hvad arbejdsgru­ppen og byrådet er nået frem til, mener Anders Hougaard. beslutning samt det katalog af idéer, som Labland har leveret, udgør tilsammen en metervare, som efterhånde­n fås overalt. ”Støttepunk­ter”, ”sammenhaen­g” og ”helhed”, ”udsigt”, ”wauweffekt”, ”selfie-spots” med mere

Udsaettes Himmelbjer­get for disse ting, vil stedet komme til at ligne en hvilken som helst gennemsnit­lig attraktion i resten af landet. Det eneste skønne ved stedet vil vaere – tja, det der hele tiden har vaeret der, hvis man ellers stadigvaek kan få øje på det.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark