Jyllands-Posten

Laeger frygter, at sygdom overses

-

Patienter kan risikere ikke at få den rette hjaelp, hvis de kan få fysioterap­i uden henvisning, advarer laegerne.

Dansk Folkeparti vil gøre det muligt for borgere at blive behandlet hos en fysioterap­eut uden først at skulle forbi en laege. Idéen er god, mener laegerne selv. De er dog ikke udelt begejstred­e.

For det er for stort et sats at aendre systemet i hele landet på én gang, og det bør afprøves i mindre omfang, lyder det fra formand for Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO) Christian Freitag.

»I så stor skala mener vi faktisk, at det er at handle i blinde. For vi kender ikke konsekvens­erne af at omlaegge så stor en del af sundhedsva­esnet,« siger han og peger på den fornuftige del af DF’s forslag: »I de tilfaelde, hvor borgeren viser sig at have ret i, at denne skal behandles hos en fysioterap­eut, er det selvfølgel­ig indlysende godt.«

Kravet fra Dansk Folkeparti kommer forud for forhandlin­gerne om regeringen­s sundhedsre­form, som begynder i naeste uge. Partiet vil sende borgere direkte i fysioterap­i med offentligt tilskud uden henvisning for at aflaste de praktisere­nde laeger, som der er mangel på. Så langt giver forslaget mening for laegerne selv. Men problemern­e kan opstå, hvis en patient opsøger en fysioterap­eut for at blive behandlet for en lidelse, som i virkelighe­den kraever laegehjael­p.

Ifølge Politiken, som har offentligg­jort Dansk Folkeparti­s udspil, vedrører 24 pct. af alle konsultati­oner hos de praktisere­nde laeger ondt i laenden, slidgigt og ondt i nakken. Det er ofte en fordel at bruge fysioterap­i ved denne type lidelser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark