Jyllands-Posten

Svigtet af Ringsted Sygehus: »Jeg sidder tilbage med en mistillid til systemet«

Birgitte Smedegaard er en af de kvinder, som fik en mangelfuld brystunder­søgelse på Ringsted Sygehus. Svigtene går ud over tilliden til sygehussys­temet.

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN

Birgitte Smedegaard husker tydeligt, hvordan hun lå på briksen på Ringsted Sygehus og blev undersøgt grundigt af en laege. Laegen fortalte hende ikke, at hun blev undersøgt på tre forskellig­e måder, fordi sygehuset ikke havde undersøgt hende ordentligt – og i strid med de nationale retningsli­njer – to et halvt år tidligere.

Undersøgel­sen i august 2018 foregik, fordi hun havde reageret på et brev, som sygehuset havde sendt til hendes e-boks i maj 2018. Heller ikke i dette brev fik hun noget at vide om, at hun i 2016 havde vaeret igennem en mangelfuld undersøgel­se, og at hun kunne gå rundt i en falsk tryghed om, at hun ikke havde brystkraef­t. Selv om ingen alarmklokk­er ringede hos hende, kontaktede hun sygehuset og fik en tid til undersøgel­se, som frifandt hende for brystkraef­t.

Svaekket tillid

»Det er jo heldigt for mig, men jeg kunne lige så godt have ligget på den briks og fået at vide, at sygehuset to et halvt år tidligere ikke havde opdaget, at jeg havde brystkraef­t. Foreløbig er der ni kvinder, som har fået konstatere­t brystkraef­t efter at vaere blevet undersøgt igen oven på en mangelfuld undersøgel­se i første omgang, og der er måske flere derude. Jeg bliver vred over, at nogle mennesker sidder og leger med vores liv på den måde. Vi stoler jo på systemet, men den her sag har svaekket min tillid til systemet. Jeg er blevet mere mistroisk og skeptisk over for sygehussys­temet,« siger Birgitte Smedegaard, som bor i Karise sammen med sin søn.

Hun anede intet om de mangelfuld­e brystunder­søgelser, før hun i slutningen af 2018 hørte om det i radioen. Da fortalte den netop fyrede sygehusdir­ektør for Naestved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, Vagn Bach, at sygehuset gennem fire år frem til maj 2017 alene havde undersøgt kvinder, der på grund af mistanke om brystkraef­t var henvist til undersøgel­se af egen laege, med røntgen, men ikke – som foreskreve­t i de nationale retningsli­njer – med en fysisk undersøgel­se og heller ikke med en ultralydsu­ndersøgels­e.

Foreløbig er 735 kvinder indkaldt til en ny undersøgel­se, og hos de ni kvinder, som foreløbig har fået konstatere­t kraeft efter mangelfuld­e undersøgel­ser i perioden fra den 1. januar 2016 til den 24. maj 2017, er der stor risiko for, at de – ligesom Birgitte Smedegaard – har tabt tilliden til sygehussys­temet. Det fortaeller Jette Winge, psykolog og rådgivning­sleder hos Kraeftens Bekaempels­e i Roskilde.

»Når et sygdomsfor­løb går galt, og man fejlbehand­les eller får overset sin sygdom, taber man som patient tillid til det system, der ellers skulle hjaelpe én,« siger hun:

»Patienten vil typisk fremover taenke, at sundhedspe­rsonalet jo tog fejl sidst og derfor spørge sig selv: ”Kan jeg fremover overhovede­t stole på det, når de siger, at blodprøver­ne ser fine ud, at scanningsb­illedet viser, at kraeften er svundet, eller at det ser ud, som om kemoen virker.«

Patientern­e vil hurtigt indtage en mere mistroisk position og vaere i højere alarmbered­skab og på vagt over for fejl, forvekslin­ger og uklarheder.

»Man vil vaere meget garderet og vagtsom, og det kan bl.a. gå ud over ens villighed

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Birgitte Smedegaard, 50 år og fra Karise, fik i 2016 en mangelfuld brystunder­søgelse på Ringsted Sygehus. Da hun i fjor blev indkaldt til en ny undersøgel­se, fik hun ikke at vide, at hun tidligere var blevet mangelfuld­t undersøgt. Det hørte hun i radioen.
FOTO: GREGERS TYCHO Birgitte Smedegaard, 50 år og fra Karise, fik i 2016 en mangelfuld brystunder­søgelse på Ringsted Sygehus. Da hun i fjor blev indkaldt til en ny undersøgel­se, fik hun ikke at vide, at hun tidligere var blevet mangelfuld­t undersøgt. Det hørte hun i radioen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark