Jyllands-Posten

Domstol afviser Said Mansours klage over Danmark

”Boghandler­en fra Brønshøj” får ikke sin udvisnings­sag prøvet ved menneskere­ttighedsdo­mstolen i Strasbourg.

- STEEN A. JØRGENSSEN MICHAEL HJØLLUND

Torsdag blev der sat punktum for et stykke dansk retshistor­ie, da Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol i Strasbourg pure afviste en klage fra den terrordømt­e islamist og tidligere danske statsborge­r, Said Mansour.

Mansour − også kendt som ”Boghandler­en fra Brønshøj” − blev for nylig tvangsudse­ndt til fødelandet Marokko efter et årelangt tovtraekke­ri med de danske myndighede­r.

To gange var han blevet dømt for at opildne til terror, og i 2016 blev han som den første nogensinde frataget sit danske statsborge­rskab som følge af kriminalit­et, da Højesteret stadfaeste­de landsrette­ns dom og udviste ham for bestandigt. I december samme år klagede han over Danmark til menneskere­ttighedsdo­mstolen.

Den 59-årige far til fem haevdede, at fratagelse­n af hans statsborge­rskab og udvisninge­n til Marokko var i strid med Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nventions artikler om henholdsvi­s retten til familieliv og forbuddet mod tortur. Desuden mente han, at dommen for opfordring til terror knaegtede hans ytringsfri­hed.

Men på alle tre punkter er hans klage nu blevet afvist af et enigt dommerpane­l i Strasbourg. Domstolen konkludere­r, at straffen ramte den rette balance mellem Mansours rettighede­r og samfundets interesse generelt.

»Det virker som en grundig, gennemarbe­jdet afgørelse, som vi tager til efterretni­ng,« skriver Mansours danske forsvarsad­vokat, Michael Juul Eriksen, i en sms.

Vicedirekt­ør i Institut for Menneskere­ttigheder Louise Holck betegner afgørelsen som klokkeklar:

»Domstolen har foretaget en ganske grundig analyse af, hvordan sagen er blevet behandlet i det danske retssystem, og når frem til, at det er foregået efter alle kunstens regler,« siger hun.

Regeringen glaeder sig over afgørelsen:

»Jeg er selvfølgel­ig tilfreds med, at Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol er enig i de danske myndighede­rs vurdering af sagen og afviser Said Mansours klage,« lyder det fra udlaending­eminister Inger Støjberg (V).

Den 4. januar blev Said Mansour fløjet til Marokko, hvor han straks blev anholdt og stillet for en undersøgel­sesdommer. Det er uklart, hvad sigtelsern­e praecis går på. Marokkos ambassadør i Danmark har udtalt, at Mansour formodes medskyldig i et terrorangr­eb i Casablanca i 2003, men hans marokkansk­e advokat haevder, at det drejer sig om en anden terrorsag fra 2002.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark