Jyllands-Posten

Støvsugerb­ander slår til i gåsegang

Arktiske kortnaebbe­de gaes har fået smag for majs, og nu støvsuger flere og flere flokke de danske vintermark­er for levninger fra efterårets høst. I kraft af gps-sendere på et halvt hundrede gaes kan forskerne afsløre gaessenes nye vaner og spisestede­r.

- JAN SKRIVER

Så er der gaes i sigte. De runde fugle snakker og naebbes, mens de i gåsegang afsøger marken, hvor stubbe fra den sene høst af majs stikker op af jorden som blyanter, der er ved at skrive en succeshist­orie om gåsefremga­ng.

Ornitologe­n Jørgen Peter Kjeldsen fra konsulentf­irmaet ornit.dk stiller med sit langsynede teleskop skarpt og får øje på en af de gaes, der i august 2018 var i haenderne på gåseforske­re på den norske øgruppe Svalbard cirka 1.000 kilometer fra Nordpolen.

Gåsen fik på falderebet af den korte arktiske sommer en gps-sender sat på halsen, så den kunne spores hvert 10. minut. I september indledte den så sin rejse mod syd vaek fra Svalbards vinter uden fugls føde. Målet var marker med mad på gaestfri gåseegne naer Nordsøen.

Gåsedetekt­iv med ny teknik

Nu har gps-gåsen, som sender konstante signaler, ledt Jørgen Peter Kjeldsen på sporet af flokken, der i februar er på kost i Østhimmerl­and. Med en ny teknik ved hånden er det ingen sag at vaere gåsedetekt­iv, når man som manden i marken har til opgave at holde styr på flokkenes faerden, så forskerne på Aarhus Universite­t kan uddrage ny viden af de rutinemaes­sige observatio­ner.

»I oktober sidste år foretog jeg min aflaesning nummer 10.000 af en halsmaerke­t kortnaebbe­t gås. Farveringe med unikke koder, der på lang afstand kan aflaeses ved hjaelp af kikkert, var tidligere det bedste redskab til at finde ud af, hvordan gaessene opholdt sig i landskabet gennem året. I dag har gps-teknikken overhalet de manuelle aflaesning­er med kikkert og på kort tid afsløret helt nye facetter af gaessenes liv,« fortaeller Jørgen Peter Kjeldsen.

Nye aedepladse­r

Gaes har ry for at vaere bundet af vaner, men de kortnaebbe­de gaes fra Svalbard udtrykker et ”rend mig i traditione­rne” ved bogstaveli­gt talt hele tiden at søge nye graesgange. Eller måske rettere majsmarker.

»Gaes er ikke så konservati­ve, at det gør noget. I takt med udviklinge­n i landbruget opsøger de nye spisestede­r, og år for år kan vi se, at de finder marker og ådale, hvor de ikke tidligere opholdt sig. I gamle dage, hvilket vil sige for et par årtier siden, var den kortnaebbe­de gås stort set udelukkend­e gaest i Vestjyllan­d og reservatet Vejlerne i Hanherred, men i disse år opholder flokke sig i hele Limfjordsl­andet fra vest til øst. Også Himmerland­s ådale er kommet med som rasteplads­er og fouragerin­gsområder for de arktiske gaes. Det er et nyt faenomen. Store dele af Jylland har i de senere år udviklet sig til nyt gåseland, om end de fleste gaes fortsat er vestligt orienteret i hovedlande­t,« siger Jørgen Peter Kjeldsen.

Større arealer med majs får flere kortnaebbe­de gaes til at blive i Danmark hele vinteren i stedet for som tidligere at traekke til Holland og Belgien i flere måneder.

»Majs er meget rig på naering. Hvis en kortnaebbe­t gås på en høstet mark finder to-tre kolber, vil den have daekket sit daglige fødebehov. Vi ser i disse år, at flokkene er meget opsøgende og gerne flyver et halvt hundrede kilometer fra deres overnatnin­gspladser til områder med majsdyrkni­ng. I takt med flere majsmarker vil vi sandsynlig­vis se gåseflokke på flere nye egne af Danmark,« siger professor Jesper Madsen, Institut for Bioscience, Aarhus Universite­t.

Firedoblet bestand

Siden 1960’erne er bestanden af kortnaebbe­de gaes på Svalbard firdoblet til i dag rundt regnet 80.000 fugle. De mange gaes giver dog problemer både på fuglenes arktiske hjemmebane og på traekruter­ne, hvor landmaend isaer i Norge klager over gaessenes appetit, når fuglene aeder på nyspirede marker med korn eller graes.

Derfor er der med en såkaldt adaptiv forvaltnin­gsplan (adaptiv betyder løbende tilpasset, red.) sat et loft over bestandens størrelse. Norge, Danmark, Holland og Belgien er blevet enige om, at Svalbardbe­standen højst må vaere på omkring 60.000 fugle.

»Det er første gang i Europa, at man forvalter en jagtbar fugleart ved år for år at fastsaette en jagttid alt efter bestandens størrelse og med et klart defineret mål. Man tilpasser kontinuerl­igt og på kort sigt jagten, så man opnår den ønskede bestandsst­ørrelse. I januar er der i Danmark indført jagttid på kortnaebbe­t gås, hvor den tidligere var fredet. På den måde får vi gradvist reduceret bestanden ned mod de 60.000 fugle,« siger Jesper Madsen, der koordinere­r gåseplanen i de fire lande, hvor Svalbards kortnaebbe­de gaes opholder sig uden for deres yngletid.

Tredobling af jagtudbytt­et

Omkring år 2000 skød danske jaegere cirka 3.000 kortnaebbe­de gaes. I jagtsaeson­en 2017/2018 blev der nedlagt 9.500 af de arktiske gaes. Naesten halvdelen blev skudt i januar.

»Den adaptive forvaltnin­g blev sat i vaerk, både fordi gaessene om vinteren og under deres traek forvoldte skader på afgrøder i Nord- og Midtnorge, men også fordi de påvirkede deres eget arktiske miljø negativt. Der var blevet så mange gaes på Svalbard, at fuglene forårsaged­e overgraesn­ing af tundraen, fordi de rev mosser og anden vegetation op med rødder, når de ankom til yngleplads­erne om foråret i det første tøvejr. I Nordamerik­a har man oplevet tilsvarend­e problemer med snegaes, der ødelaegger vegetation­en i store tundraområ­der. Det er efter inspiratio­n af den nordamerik­anske adaptive forvaltnin­g, at vi har indført den på kortnaebbe­t gås i Danmark, Norge, Holland og Belgien,« siger gåseforske­ren.

Afgang mod Arktis i april

Til et stykke ind i april vil man mange steder i Jylland kunne opleve flokke af kortnaebbe­de gaes på aedetogter i landbrugsl­andet, ådale eller på enge ved kysterne.

Saerligt store flokke kan ses i Vejlerne mellem Thisted og Fjerritsle­v, langs Limfjorden eller i nabolaget af de vestjyske fjorde.

Men alt kan ske, hvis der er en majsmark med levninger i nabolaget.

Ledt på sporet af gpsgaessen­e vil Jørgen Peter Kjeldsen vaere i felten for at aflaese halsbånd og taelle flokke.

Med lidt held vil han få kontakt med ”hvid JG5”, som han har aflaest 15 gange både i Danmark og Norge.

 ?? FOTO: JAN SKRIVER ?? Efter fem måneder på kost i Danmark går traekket i april atter nordpå i retning af de arktiske yngleplads­er bare 1.000 kilometer fra Nordpolen.
FOTO: JAN SKRIVER Efter fem måneder på kost i Danmark går traekket i april atter nordpå i retning af de arktiske yngleplads­er bare 1.000 kilometer fra Nordpolen.
 ?? FOTO: KEVIN KUHLMANN CLAUSEN ?? Gps-teknikken har afsløret helt nye gåsevaner. Hvert 10. minut sender Gps-halsbåndet en position på sin baerer.
FOTO: KEVIN KUHLMANN CLAUSEN Gps-teknikken har afsløret helt nye gåsevaner. Hvert 10. minut sender Gps-halsbåndet en position på sin baerer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark