Jyllands-Posten

Et udskudt brexit kan tvinge briter til valg

Hvis datoen for briternes farvel til EU bliver udsat med mere end tre måneder, skal der vaelges britiske medlemmer til Europa-Parlamente­t.

- MARTIN KAAE

Presset stiger på den britiske premiermin­ister, Theresa May, for at udskyde brexit, der efter planen sker den 29. marts. May har dog endnu ikke det britiske parlaments tilslutnin­g til en skilsmisse­aftale med EU, og derfor truer udsigten for et forventet kaotisk no deal-brud om 43 dage.

May har indtil nu afvist forlaengel­se, men aendrer det sig, er det meget sandsynlig­t, at Storbritan­nien også skal afholde valg til Europa-Parlamente­t, selv om landet stadig vil vaere på vej ud af samarbejde­t senere.

At der mod alle eksisteren­de planer alligevel kan blive brug for at starte det britiske valgappara­t, forklarede Europa-Parlamente­ts talsmand og generaldir­ektør for kommunikat­ion, Jaume Duch Guillo, på et pressemøde i denne uge.

Nøgledatoe­n er den 2. juli, når det nyvalgte Europa-Parlament skal tiltraede. Planen er lige nu, at en del af de 78 stole, som briterne forlader, skaeres vaek, mens resten fordeles mellem landene. Parlamente­t reduceres således fra de nuvaerende 751 til 705 medlemmer.

Guillot understreg­er, at parlamente­t fortsat arbejder på den faste antagelse, at brexit gennemføre­s efter planen. Men aendrer det sig, lurer et valg for briterne, ligesom resten af EU stemmer den 23.-26. maj.

»Hvis Storbritan­nien stadig skulle vaere medlem ved få måneder begyndelse­n af det nye parlament, vil parlamente­t vende tilbage til sin størrelse, 751,« sagde Jaume Duch Guillot.

»Hvis – uanset af hvilken grund – der skulle vaere en forlaengel­se på nogle få uger, så må vi først vide, hvor mange uger det er. Der er en juridisk teori om, at hvis Storbritan­nien stadig er medlem på valgdagen, skal landet tage del i valget,« sagde han og fortsatte:

»Der er en anden fortolknin­g, der siger at nøgledatoe­n er den 2. juli. Det er den første dag i det nye parlament. Så hvis Storbritan­nien stadig er medlem af EU den 2. juli, vil landet vaere forpligtet til at have medlemmer,« sagde han.

EU og May kan altså ikke ”blot” lave en politisk aftale om, at en britisk forlaengel­se på et antal måneder sker uden at briterne får plads i parlamente­t. Eller at de nuvaerende britiske medlemmers mandat forlaenges. Eller at det britiske parlament udpeger nogle midlertidi­ge repraesent­anter. Eller andre kreative forslag, der måtte cirkulere.

Traktaten kraever et valg

Forklaring­en findes

»At have medlemmer kraever, at der bliver afholdt valg. Og traktaten giver enhver borger i EU ret til at stemme ved det europaeisk­e valg,« siger Guillot.

Her ligger grundstene­n i forklaring­en på, at en forlaengel­se på bare to måneder, altså efter den 26. maj, kan udløse et britisk EP-valg. Én ting er briter i Storbritan­nien – noget andet de tusindvis af briter, der lever i andre EUlande, som også skal have mulighed for at stemme ved valget, når det holdes. Hvis Storbritan­nien altså stadig er medlem. Den endelige juridiske afgørelse er ikke truffet i EU endnu.

I en utradition­el og direkte i EUtraktate­n. appel til Theresa May bad 40 tidligere britiske ambassadør­er hende torsdag om at forsinke brexit, fordi der ikke er tid til at få styr på det fremtidige forhold inden den 29. marts.

»Vi skal ikke forlade EU, når vi ingen klarhed har over vores endelige destinatio­n,« skrev The Times.

Dagen efter sagde Labours brexittals­mand, Keir Starmer, til BBC, at en »faelles indsats« vil tvinge May til at forsinke brexit, hvis landet er på vej mod et no deal-brud i marts.

Torsdag tog parlamente­t i London endnu en brexitdeba­t, hvor spørgsmåle­t om udskydelse også blev bragt til afstemning. Motiverne er forskellig­e, hvor nogle ønsker bedre tid til at forhandle med EU, andre håber på en ny folkeafste­mning. Forslaget blev ikke vedtaget.

Parlamente­t stemmer om det videre forløb inden februars udgang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark