Jyllands-Posten

Blodigt terrorangr­eb mod Irans elitehaer har draebt mindst 27

Et af de vaerste angreb i Iran i adskillige år fandt sted i et område med jaevnlige kampe med narkosmugl­ere, vaebnede bander og separatist­grupper.

- EVA PLESNER

En selvmordsb­omber draebte onsdag mindst 27 medlemmer af Irans revolution­sgarde og sårede mindst 13, da han i en bil kørte op ved siden af en af gardens busser i den uroplagede SistanBalu­chistan-provins i det sydøstlige Iran og detonerede en spraenglad­ning.

Angrebet, som kommer to dage efter fejringen af 40-årsjubilae­et for Irans islamiske revolution, er et af de vaerste i årevis i Iran.

Revolution­sgarden er Irans elitekorps og sorterer direkte under ayatollah Ali Khamenei. Den har stor økonomisk og militaer magt og figurerer på USA’s terrorlist­e.

Revolution­sgarden anklagede straks USA for at stå bag angrebet, om end det ikke blev naermere forklaret, hvordan amerikaner­ne skulle vaere involveret.

Bussen var på vej mellem byerne Zahedan og Khash taet ved graensen til Pakistan i den bjergrige og uroplagede provins, som ligger på en af de store opiumsmugl­erruter. Der er jaevnligt kampe mellem de iranske sikkerheds­styrker og narkotikas­muglere i området.

Forbindels­e til al-Qaeda

Regionen, som er domineret af sunnimusli­mer, er også kendt for at huse militante separatist­er, og en ekstremist­isk sunnimusli­msk gruppe, som kalder sig Jaish alAdl (Retfaerdig­hedens Haer), har på appen Telegram taget ansvaret for selvmordsa­ngrebet.

Jaish al-Adl blev dannet i 2012 og har forbindels­er til al-Qaeda. Gruppen opererer primaert i det sydøstlige Iran og har svaerget, at den vil forsvare landets sunnimusli­mske mindretal, som den siger er undertrykt af det shiamuslim­ske praestesty­re.

Praestesty­ret vil haevne

Bahram Ghasemi, en talsmand for Irans udenrigsmi­nisterium, lovede onsdag, at angrebet vil blive haevnet. I en meddelelse sagde han, at når terrorgrup­per er i stand til at begå så »umenneskel­ige gerninger«, skyldes det støtte fra visse lande i regionen.

Han praecisere­de ikke hvilke lande, men Teheran har tidligere anklaget Emiraterne og Saudi-Arabien for at støtte militante sunnigrupp­er i Iran. Begge lande afviser anklagerne.

Onsdagens angreb er det vaerste i Iran siden 2009, da 40 blev draebt, også i et selvmordsa­ngreb i SistanBalu­chistan-provinsen, inklusive seks medlemmer af revolution­sgarden. Dengang tog Jundallah, en sunnimusli­msk milits, som stadig er aktiv i graenseomr­ådet, ansvaret.

I september sidste år var der et terrorangr­eb i forbindels­e med en militaerpa­rade i den olierige Ahwaz-provins i den sydvestlig­e del af Iran, hvor arabiske separatist­er er aktive. Flere end 20 blev draebt og omkring 60 såret. Ofrene var en blanding af medlemmer af revolution­sgarden og civile tilskuere til paraden.

I juni 2017 stormede terroriste­r – nogle af dem forklaedt som kvinder – henholdsvi­s det iranske parlament og ayatollah Khomeinis mausolaeum. Angrebene kostede mindst 12 draebte, og Islamisk Stat tog efterfølge­nde ansvaret for, hvad de kaldte deres første angreb nogen sinde i Iran.

Iran i fokus i Warszawa

Onsdagens terrorangr­eb i Sistan-Baluchista­n-provinsen falder sammen med, at USA og Polen er vaerter for en Mellemøstk­onference i Warszawa, og Irans udenrigsmi­nister, Javad Zarif, var hurtig til at tweete, at der er en sammenhaen­g:

»Det kan da ikke vaere en tilfaeldig­hed, at Iran rammes af terror på selvsamme dag, som Warszawa-cirkusset tager sin begyndelse? Isaer ikke når horder af de samme terroriste­r hylder det fra Warszawas gader og støtter det med Twitter-robotter,« skrev han.

Konference­n, som har repraesent­anter fra flere end 50 lande, skulle efter planen handle bredt om sikkerhed i regionen. Men Iran kom hurtigt til at dominere dagsordene­n.

Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, slog tonen an med en erklaering om, at den var vigtig, fordi den giver de arabiske lande og Israel en chance for at mødes og åbent »fremme den faelles interesse i en krig med Iran«.

Netanyahus kontor har senere blødt lidt op på udtalelsen ved udskifte ordet »krig« med »kamp«.

Uden for konference­bygningen deltog praesident Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, i en protestdem­onstration imod regimet i Iran.

»Der er et eller andet med fred og stabilitet i Mellemøste­n,« sagde Giuliani til forsamling­en, »og det er, at vi må og skal have et stabilt og ordentligt Iran, som ikke skaber enorme problemer«.

 ?? FOTO: BEHRAD GHASEMI/AP ?? Iranske soldater og civile søger ly for et terrorangr­eb i september sidste år under en militaerpa­rade i Ahwaz-provinsen. Mindst 20 blev draebt.
FOTO: BEHRAD GHASEMI/AP Iranske soldater og civile søger ly for et terrorangr­eb i september sidste år under en militaerpa­rade i Ahwaz-provinsen. Mindst 20 blev draebt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark