Jyllands-Posten

Liderlighe­d, gudinde besyng!

Pia Busks erotiske digte om aeldre kvinder og ungt kød er desvaerre for slappe til at rykke noget litteraert.

- PIA BUSK KATRINE SOMMER BOYSEN

Digteren Pia Busk er tilsynelad­ende på en mission.

Med udgivelser som ”Grotten” (2015) og senest ”Corinna og jeg” (2017) har hun sat sig for at skabe et lyrisk rum omkring det københavns­ke prostituti­onsmiljø, hvor hun selv har en fortid. Der er – naesten uundgåelig­t – en sitrende nerve i denne blotlaegge­lse af det tabuisered­e og forbudte, og at Busk vaelger at krydse sin staerkt seksuelle lyrik med en litteraer mursten som Ovid skaber en interessan­t friktion mellem det ophøjede og det traditione­lt set profane. En graense, det måske i virkelighe­den er Busks aerinde at ophaeve.

Sådan forholder det sig også med den seneste digtsamlin­g ”Cougar”, hvor Busk specifikt, som bogens titel også afslører, forholder sig til den modne kvindes rovdyrlign­ende hunger efter ungt kød.

»Ja, jeg kalder os for cougars. Det er det ord, jeg har fundet for modne kvinder på jagt efter kød. Jeg kan lide det. Og jeg tror, Ovid ville have kunnet lide det,« lyder det i den lille tekst på bogens inderflap, og således er Busk som sådan hverken specielt opfindsom eller original, da cougarbegr­ebet (puma på dansk) for laengst er etableret i populaerku­lturen.

Krop i ordene

Busk skriver sydende erotisk: »En stor, rød pik eksplodere­r i venstre hjørne,« og unge kvinder taender »klitoris’ vaege«. Den sproglige sanselighe­d er det bedste ved de sonetter, der udgør ”Cougar”. Der er krop i ordene, og vi befinder os lysår fra den bornerte liderlighe­d, der blev markedsfør­t under bølgen af husmorporn­o for snart en del år siden. Busk skriver med en kenders tunge i kinden og blaeser på bagateller som blufaerdig­hed og politisk korrekthed.

DIGTE COUGAR 68 sider, 199,95 kr. Gladiator

Indholdet halter

Når ”Cougar” alligevel ikke braender sig fast som erotisk lyrik, er det, fordi sonetterne­s indhold er endog temmelig banalt. Hvis man skraellede det sproglige af, kunne det lyde som ophidsede damebladsk­lummer om kvindelig seksualite­t, hvor sjaelen sidder i klitoris. Og i sammenstød­et mellem det sproglige overskud og de indholdsma­essige trivialite­ter vinder formen over indholdet, hvilket bevirker, at de mange litteraere koryfaeer som anråbes kommer til at stå som ornamental staffage.

At Busk har noget på hjerte, hersker der ingen tvivl om. I et litteraert perspektiv kunne det dog vaere interessan­t at udvide paletten bare en smule.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark