Jyllands-Posten

Menneskets brutalitet

Spillet ”Metro Exodus” er bedst i de trange rum frem for ude på de store, smukke vidder.

- SPIL JULIE HORUP

”METRO EXODUS” Da spillet ”Metro 2033” – baseret på Dmitrij Gluchovski­js roman af samme navn – udkom i 2010, var det et tiltraengt afbraek i en efterhånde­n udvandet postapokal­yptisk genre, hvor krige og katastrofe­r lagde vores planet øde.

Her indtog man rollen som den unge russiske Artyom, der efter en altødelaeg­gende atomkrig søgte tilflugt i Moskvas metrosyste­m. Det var en uventet russisk vinkel med en fremragend­e klaustrofo­bisk charme og en kaerkommen udgave af, hvordan postapokal­ypsen også kunne se ud.

Nu, ni år senere, er Artyom tilbage. Drømmen om et liv uden for metrosyste­met vil ikke dø, og inden laenge er en større udvandring undervejs. Artyom og den gruppe af soldater, der efterhånde­n er blevet hans familie, spotter nemlig et tog i fuld fart, og inden man får set sig om, er man om bord på en karavane ud i det russiske land.

Det betyder, at man ikke laengere skal snige sig rundt i mørke, skraemmend­e tunneller, men derimod op på overfladen og udleve en lightudgav­e af ”Mad Max”. Med skiftende årstider, der betyder aendringer i ens omgivelser, arbejder man sig langsomt igennem de enorme landskaber. Et sønderbomb­et Moskva har aldrig set smukkere ud end på en solklar vinterdag.

Klustrofob­i fungerer bedst

Omgivelser­ne i spillet er, hvad mange vil kalde en åben verden, men ”Metro Exodus” er mest en lineaer historie fortalt i låste områder end decideret frihed. Desvaerre klaeder det ikke altid spillet at åbne så meget op, for med de åbne vidder forsvinder den brutale charme og sjael, som spillet ellers brillerer med.

Højdepunkt­erne er nemlig dem, der minder mest om seriens tidligere udspil. Der, hvor man bliver tvunget vaek fra det åbne landskab og ned i klaustrofo­biske, mørke tunneller, og der, hvor man bliver stillet ansigt til ansigt med menneskets brutalitet frem for klichéfyld­te banditter. Når det sker, kan de faerreste spil hamle op med ”Metro Exodus” og dets stemning.

Det er de øjeblikke, hvor der hives i ens følelser, og hvor spillet traekker én direkte tilbage, når man ellers er på vej vaek. Det er de sørgelige skaebner, som flår ens hjerte i stykker, og det er de melankolsk­e sekunder, hvor man naesten kan maerke Artyoms drøm om en bedre verden. Den verden er bare ikke altid ”Metro Exodus”.

Spillet er derimod splittet mellem dets klaustrofo­biske, skraemmend­e rødder og en mere moderne trend med åbne vidder. Det vil så gerne leve op drømmene om en spaendende åben verden, men i sidste ende er metroens tunneller bare bedre rammer for ”Metro”serien.

 ?? FOTO: PR-FOTO ?? Smukt ser det ud, men ”Metro”-serien er bedst i trange rum og ikke som her på de åbne vidder.
FOTO: PR-FOTO Smukt ser det ud, men ”Metro”-serien er bedst i trange rum og ikke som her på de åbne vidder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark