Jyllands-Posten

Grøn klassekamp

-

Klimakamp er klassekamp.

Dét bliver stadigt tydeligere, jo mere målsaetnin­gerne om at bekaempe den globale opvarmning udmøntes i konkrete politiske initiative­r.

Så relativt ny udfordring­en fra klimaforan­dringerne er, så traditione­lle er redskabern­e til at bekaempe dem: flere skatter og afgifter. De vil altid vende den tunge ende nedad socialt. Øvelsen består derfor i at kompensere dem, der bliver hårdest ramt af nye grønne skatter. Her begynder så et helt traditione­lt opgør om omfordelin­g, skattelett­elser (i bunden), skatteforh­øjelser (i toppen) og afgiftslet­telser, der sagtens kan gå på tvaers af f.eks. sundhedspo­litiske ambitioner.

Alternativ­ets politiske ordfører,

Carolina Magdalene Maier, vil også, efter at hendes eget parti en dag måtte få gennemført alle sine grønne stramninge­r, have råd til at flyve Jorden rundt flere gange om året, som hun allerede gør i dag. Andre må derimod aflyse den årlige Mallorca-tur og skaere ned på kødforbrug­et. Hvordan sikres det, at den grønne omstilling ikke udløser sociale spaendinge­r, som alle troede, at det danske velfaerdss­amfund for laengst havde lagt bag sig?

De gule vestes sociale indignatio­n i Frankrig er aegte og dybfølt. Det var noget så prosaisk som højere benzinpris­er, der udløste de første protester. De blev indført i bedste, grønne hensigt af praesident Macron. Men ude på landet, fjernt fra storbyens cykelstier og taette bustrafik, er folk faktisk afhaengige af bilen. Sådan er det også i Danmark.

Den grønne omstilling kan grave grøfterne mellem befolkning­sgrupperne endnu dybere; ikke kun økonomisk og socialt, også i forhold til den almindelig­e kulturelle sammenhaen­gskraft i samfundet, der i forvejen er under pres. Der er et liv i de store byer, og der er et liv uden for. Den store opgave består i at forhindre, at vi råber ”storbytoss­er” og ”landsbytos­ser” efter hinanden i dette lille land. Det er ikke nødvendigv­is det samme som, at synet på selve behovet for en grøn omstilling er så forskellig­t. Men der kan vaere meget store forskelle på, hvor let det er at efterleve analysen i praksis i sin egen hverdag.

Og det bliver givetvis også nemmere at hyppe klichéen om, at den grønne omstilling fortrinsvi­s trives i storbyens elite, der vil vaere under kritik for at sparke nedad og i øvrigt løfte for mange bedreviden­de pegefingre. Den politiske opgave består kort sagt i at forhindre bedst muligt en ny opdeling i over- og underklass­e.

Enhedslist­en har lige

fremlagt et klimaudspi­l, der udstiller dilemmaern­e. Ambitionen kan vaere nok så fin: Vi må alle gøre vores. Men det handler om udmøntning­en. Partiet vil føre de ekstra grønne skatte- og afgiftskro­ner på fly, mad, biler og benzin tilbage til de familier med lav- og mellemindk­omster, der netop ikke kan betale sig fra, hvad den grønne omstilling koster den enkelte. Man vil også straffe folk, der flyver tit og langt, men friholde almindelig­e danskeres årlige ferietur.

Hvordan skal det håndteres i et land, der ikke engang kan finde ud af at indtaegtsr­egulere børnecheck­en? Skal millionaer­en betale mere for flybillett­en end sosu-assistente­n? Et parti som Enhedslist­en kan tillade sig den slags urealistis­ke udspil. Det lugter af, at et nyt rødt spidsborge­rskab nådigt uddeler begunstige­lser til det almene folk. Socialdemo­kratiet holder sig klogeligt tilbage med at vaere for konkret.

Men en dag bliver det jo konkret. Klimakampe­n koster også den enkelte – og nogle mere end andre. Så vil det vise sig, om det også gaelder i virkelighe­den, når mange for tiden udnaevner klimaet til at vaere det vigtigste emne i valgkampen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark