Jyllands-Posten

Hvad er så politikern­es svar på den aldrende befolkning: sirenesang

-

Torben Bjerrehus pens. speciallae­ge i almen medicin Helsingør

At der er mangel på sundhedspe­rsonale på plejehjem, hospitaler og laegepraks­is, er en kendsgerni­ng, som ikke blot fjerne egne af landet har bemaerket, men nu også er en kendsgerni­ng i storbyerne. Den samme mangel på personale ses ikke i de administra­tive lag.

Lad mig begynde med lidt fakta: Der arbejder 3.500 speciallae­ger i almen medicin også kaldet praktisere­nde laeger. Af disse er 2.000 over 50 år gamle og 1.000 over 60 år. I flere udkantsomr­åder er op til hver tredje praktisere­nde laege aeldre end 65 år. Der forekommer 35 mio. kontakter til almen praksis årligt. I 2025 vil der vaere 40 pct. flere aeldre borgere over 80 år – aeldre, der fem gange så hyppigt som resten af befolkning­en vil konsultere laege pga. helbredspr­oblemer.

En speciallae­ge i almen medicin skal beherske grundsubst­ansen af alle laegelige specialer. Eksempelvi­s skal den praktisere­nde laege finde den ene patient med hovedpine, der forårsages af livstruend­e sygdom, og henvise til akut behandling i hospitalsv­aesenet, medens de 999 andre patienter med hovedpine skal behandles uden for hospitalet alt efter den underligge­nde årsag.

Almen praksis er fundamente­t i vort sundhedssy­stem. Hvis travlhed eller manglende kompetence medfører, at kun 89 (mod nu 90) ud af 100 kontakter faerdiggør­es i almen praksis og i stedet henvises til hospitalet, resulterer det i 350.000 yderligere ambulante konsultati­oner eller indlaeggel­ser.

Vi taler her om udgiftsøgn­ing på mange milliarder. Med en dysfunktio­nel praksissek­tor bryder sundhedsva­esenet sammen og vil føre til staerkt stigende udgifter i hospitalss­ektoren. Og hvad har politikern­e så foreslået for at løse ovenståend­e problemsti­lling udløst af en aldrende befolkning med flere kroniske sygdomme og øgede behandling­smulighede­r? Svaret er sirenesang. Befolkning­en får dugfriske planer fra skrivebord­et, administra­tive tiltag, der skal udvise handlekraf­t, men alene udstiller politisk impotens. Desvaerre adresserer ingen af forslagene en løsning af problemet, dvs. mere frontlinje­personale.

Der er forslag om at ansaette 2.000 nye sygeplejer­sker og tvangsudsk­rive nyuddanned­e laeger fra universite­terne til at arbejde som speciallae­ger i almen medicin. Forslag, der i bedste fald bunder i uvidenhed, i vaerste fald er en manipulati­on af befolkning­en.

At der findes 2.000 sygeplejer­sker, der ønsker at finde beskaeftig­else alle ugens syv dage og med vekslende arbejdstid­er i et hårdt presset sygehusvae­sen, hvor faglighede­n er sekundaer, er fri fantasi.

At saette laeger, der netop har forladt universite­tet, til at varetage jobbet i almen praksis er ganske enkelt uansvarlig­t. Arbejdet som speciallae­ge i almen medicin er et af de mest kraevende laegelige specialer, der fordrer minimum seks års hospitalsu­ddannelse efter afsluttend­e universite­tsuddannel­se.

Med regeringen­s udspil fortsaette­r demonterin­gen af det danske sundhedsva­esen. Indtil videre har det kun vaeret økonomerne, der har rost Lars Løkke Rasmussens reform af sundhedsva­esenet for godt 10 år siden.

Den nuvaerende regerings oplaeg er besparelse­r italesat som naerhed. At forestille sig, at en aldrende og hårdt presset praksissek­tor kan overtage 40.000 hospitalsi­ndlaeggels­er og 500.000 ambulante kontroller, er politisk manipulati­on, når det er vaerst. Ofrene er de aeldre og kronisk syge.

i både administra­tiv stilling, men isaer som laege med direkte patientkon­takt, er min konklusion:

N Acceptér, at grundet manglende politisk og administra­tiv omhu vil det i bedste fald tage 6 til 10 år at genoprette de seneste 10 års forsømmels­er i sundhedsva­esenet.

N Uddan flere sygeplejer­sker, sosuassist­enter og laeger.

N Gør det igen attraktivt at pleje og helbrede patienter. Dertil kraeves bl.a. ordnede arbejdsfor­hold og tiden til at udføre arbejdet med høj faglighed.

N Byg plejehjem til de gamle, hospice til de døende, og udbyg praksissek­toren, herunder mulighed for at henvise til mere avancerede diagnostis­ke undersøgel­ser.

N Gør atter det administra­tive til en sekundaer funktion, der udelukkend­e fungerer som en service for personalet i frontlinje­n.

Efter 40 år som laege

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark