Jyllands-Posten

Landdistri­kter og industrien rammes hårdt

-

I 2016 stemte vaelgerne i de økonomisk svageste regioner i England massivt for brexit, mens den britiske overklasse i London ønskede at blive i EU. En pointe, som gentages vidt og bredt i medier og hos eksperter. Pointen kan dog vise sig at vaere et paradoks.

En ny undersøgel­se fra University of Birmingham viser nemlig, at de store industriom­råder i for eksempel det nordlige England kan blive ramt op mod dobbelt så hårdt som London ved et såkaldt hårdt brexit. Undersøgel­sen hamrer dermed en pael gennem myten om, at EU kun er til gavn for den engelske overklasse.

Årsagen skal findes i, at London er global og dermed mindre afhaengig af EU, mens industrien i de dårligst stillede regioner er langt mere afhaengige af at saelge varer til EU. Det gaelder f.eks. den store engelske bilindustr­i. I byer som Sunderland og Swindon, hvor produktion­en af biler skaber arbejdspla­dser til titusinder af briter, er EU afgørende. Både fordi de små dele til bilerne skal krydse Den Engelske Kanal, og fordi de faerdige biler bliver afsat til bilister over hele Europa via det indre marked.

Er det noget, vi kan laere af i Danmark? Om 100 dage skal danskerne vaelge 14 medlemmer til Europa-Parlamente­t. Her er det helt afgørende, at vi husker betydninge­n af EU for industrien­s ansatte ude i Produktion­sdanmark. 600.000 danske arbejdspla­dser knytter sig til eksport til EU’s indre marked. Den virkelighe­d kender Metals medlemmer godt.

For eksempel viser en undersøgel­se hos vores tillidsrep­raesentant­er på virksomhed­erne, at kun én ud af 50 mener, at EU’s indre marked er negativt for deres arbejdspla­ds. Debatten frem mod EP-valget vil nok dreje sig om, hvor EU kan gøre mere eller mindre. Her er det vigtigt at stå vagt om, at varer fortsat skal kunne krydse graenser i Europa. Ikke mindst af hensyn til de ansatte i Produktion­sdanmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark