Jyllands-Posten

Drop koldkrigsr­etorikken og kig på indholdet

-

Lars Olsen havde det helt store koldkrigsa­rsenal fremme i sin klumme forleden, hvor han skoser venstreflø­jen og undertegne­de for ikke at anerkende, at Mette Frederikse­n har drejet Socialdemo­kratiet til venstre. Vi får rundet både kommuniste­rnes ageren i mellemkrig­stiden og grundlaegg­elsen af Venstresoc­ialisterne i 1967. Vi mangler vel blot at få placeret ansvaret for Slaget på Faelleden og Louis Pios udvandring til Amerika, før ringen er sluttet. Hele Olsens historiske bandbulle har sin baggrund i, at jeg og Enhedslist­en har kritiseret socialdemo­kraternes pensionsud­spil for ikke at skabe tryghed for de danskere, som har vaeret mange år på arbejdsmar­kedet, eller som er fysisk eller psykisk nedslidte. Det grundlaegg­ende problem er, at Mette Frederikse­n holder fast i det pensionsfo­rlig, som Helle Thorning indgik med Anders Fogh i 2004.

Forliget indebaerer som bekendt, at pensionsal­deren bare vil fortsaette med at stige og stige og ende som den højeste i Europa. En murer eller en sosu, som begynder sit arbejdsliv i år vil – selv efter socialdemo­kraternes udspil – skulle arbejde, til han eller hun er 72 år. Det betyder også, at den nuvaerende uretfaerdi­ghed i pensionssy­stemet, hvor akademiker­en i gennemsnit får flere år på pension end den ufaglaerte, vil fortsaette. Vores kritik handler hverken om stemmemaks­imering, historisk modvilje mod socialdemo­kraterne eller luftige forestilli­nger om at kunne erstatte Socialdemo­kratiet som det ledende parti på venstreflø­jen, som Olsen påstår. Det handler om en genuin bekymring for konsekvens­erne af, at socialdemo­kraterne fortsat vil medvirke til at skrue pensionsal­deren i vejret for de danske lønmodtage­re.

Jeg har stor respekt for Lars Olsen og hans mangeårige indsats for at belyse de store klasseskel, som i stigende grad praeger det danske samfund. Derfor aergrer det mig også, at han ikke forholder sig mere konkret og fagligt til socialdemo­kraternes udspil og dets konsekvens­er. Det er, som om Olsens inderlige håb om en ny venstrekur­s fra Mette Frederikse­n skaermer for en nøgtern vurdering af det politiske indhold i socialdemo­kraternes udspil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark