Jyllands-Posten

Flyt aeldreog sundhedsom­rådet fra kommuner til regioner

-

Peter Gaarsdal Sørensen bankassist­ent, Aarhus C

AEldre- og sundhedsom­rådet administre­res meget forskellig­t i kommunerne, og derfor bør området flyttes til regionerne for at sikre en mere ensartet og mere sammenhaen­gende indsats med hospitalso­mrådet.

Men vigtigst er at skabe nye mål for området, som giver de aeldre borgere større vaerdi i samfundet.

Der findes alt for mange opgaver i kommunerne, og aeldreområ­det kan let nedpriorit­eres, da fremtidens borgere er de unge, børnefamil­ier og de erhvervsak­tive. Og når man ser på aeldreområ­det, står udviklinge­n stille, da kommunerne blot administre­rer og kun udvikler meget lidt. Når kommunerne prioriter udvikling, er det ofte til byudviklin­gsprojekte­r og natur og miljø.

Man skal som aeldre igennem et nåleøje for at få støtte og hjaelp i kommunerne. I stedet for at hjaelpe de aeldre har kommunerne opsat mange forhindrin­ger for, at aeldre kan få den hjaelp, som gør dem trygge eller giver en hverdag med indhold.

Dette smitter af på livskvalit­eten, og mange ender på hospitaler­ne, fordi ingen fanger de aeldres behov, før det er for sent. Derfor skal der på aeldreområ­det helt omstruktur­eres, og der skal skabes nye vaerdier for arbejdet med aeldre.

Det har laenge vaeret sådan, at de aeldre skal blive laengst muligt i eget hjem eller flyttes til en aeldreboli­g/plejebolig. Men kommunerne udvikler ikke nye tilbud til at skabe mere vaerdi i de aeldres liv og får dem til at føle sig som en del af samfundet. Der bør i den grad kigges på ensomhed, og hvad nye boligforme­r kunne gøre for de aeldre.

Få de aeldre flyttet ind i område med børnefamil­ier, således at de aeldre og børnefamil­ierne vil kunne hjaelpe hinanden.

Kommunerne har det med at måle de aeldres tilfredshe­d på de borgere, som modtager ydelser fra kommunen – altså dem, som er kommet igennem nåleøjet, men rigtig mange aeldre kommer aldrig igennem nåleøjet, og de bliver efterladt alene og ensomme.

Der er en misforståe­t holdning om, at de aeldre helst altid vil blive i eget hjem laengst muligt. Hvis de aeldre havde muligheden for at indgå i nye miljøer og boligområd­er, hvor de ville vaere vaerdsat og blive en den af samfundet, ville deres livskvalit­et også øges.

Derfor tror jeg, at aeldre- og sundhedsom­rådet skal flyttes fra kommunerne, som har låst sigt fast på en bestemt service uden at kigge på de aeldres behov, og ved at flytte dem til regionerne kunne der skabes nyudviklin­g på området og saettes nye standarder for, hvordan vi bedst muligt inddrager alle i samfundet – også når vi bliver aeldre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark