Jyllands-Posten

Problemet med en tatovering begynder allerede, når man får den

-

Eigil Thomsen master i skinial tattoofjer­nelse uden laser Szczecin, Polen

Forleden kom der igen et ”amatørlovf­orslag” med hensyn til fjernelse af tatovering­er fra et ministeriu­m, der på mange områder ikke ved, hvad de har med at gøre, samt deres såkaldte specialist­er.

Problemet med tatovering­sfjernelse begynder allerede, når man får en tatovering. Personen spørger ikke ind til tatovørens erfaring og uddannelse, blaekkets indhold, allergifre­mkaldende stoffer osv., men oftest kun om prisen.

Tatovøren (ikke alle) fortaeller ikke automatisk om eventuelle skader, der kan opstå, mest som følge at klientens generelle sundhedsti­lstand. Har de fået det lavet af en profession­el, er tatovering­en i Danmark i ca. 2 mm dybde og op til max. 3 mm i andre lande.

Skaden er så sket. Klienten får allergi af den røde, blå eller grønne farve og går til en dermatolog, der starter behandling med steroider, cremer o.l., hvilket giver en kortvarig følelse, men som ikke fjerner årsagen. Så forsaetter de med laser som kosmetisk behandling af huden med samme resultat Vi har set det blive vaere efter laser.

Går de så dybere, spreder man blot allergien og farven til hele kroppen med senere mere alvorlig skade.

Naeste punkt er køb og levering af lasermaski­ner til ”fjernelse” af tatovering­er. Om de er købt fra Kina via internette­t, eller der er en saelger, der følger med, er resultat det samme. Du får at vide, hvordan du indstiller maskinen på styrke og hertz, og at du skal bruge beskyttels­esbriller til de forskellig­e farver, og så er det op til brugeren at finde ud af resten.

Laser fjerner ikke tatovering­en selv efter 10-15 behandling­er, men spreder blaekket i kroppen til bl.a. lymfekirtl­er, lever og nyre, og da der nu om dage er nanopartik­ler i blaekket, og efter spraengnin­g med laser ved man ikke, hvor det lander, da nanopartik­ler kan gå gennem cellevaegg­ene og dermed spredes over alt med senere skadevirkn­inger.

Hvad sker der, når man prøver at fjerne tatovering­en med laser?

Hvis maskinen er indstillet rigtig, rammer den op til 800 grader varme lysstrålen blaekket, og molekylern­e eksplodere i forskellig­e størrelse. Nanopartik­ler og små dele fjernes med blodbanern­e til lymfe, lever, nyre med videre, større stykker braender sig dybere ind i dermis og bliver usynlig for det blotte øje.

Laboratori­etests har vist ved den blå farve at udvikle arsenik nok til at ødelaegge skindet, og da man med laser altid behandler større områder ad gangen, kan det også vaere farligt.

Nogle mener så, at kun laeger må ”fjerne” ved hjaelp af laser, men det er helt sikkert ikke fra laeger, at fejlene ender på Bispebjerg Hospital, da laegerne helt sikkert begynder med de samme behandling­er, frysning, steroider, og hvad de ellers har laert på universite­tet for behandling af brandsår.

Selvom de bør vide, at laser”fjernelse” skader patientens helbred og ikke burde anvendes, forsaetter de med laser. Men de skriver jo også recepter ud på medicin, som ikke helbreder, men kun daemper symptomern­e og har lange lister af skadelige bivirkning­er.

I artikler om dette emne skrives der altid, at syrebehand­ling er farligt uden at se på, hvad syre er. Det, der er kendt i Danmark, er rene kemiske blandinger, der bl.a. indeholde hudblegemi­dler og bliver indsprøjte­t under huden i et enkelt tilfaelde i ukontrolle­rbare maengde.

Der findes metoder, hvor man anvender syre i meget små maengder. 0,1-0,2 mg, som er anerkendt, og som ikke sprøjtes ind under huden. Med andre ord en ren kosmetisk behandling. Nogle virker efter en enkelt behandling, andre efter 4 -5 behandling­er.

Hvad er syre? I store maengder er det farligt, men i små maengder ganske ufarligt. Taenk på en murer, der afsyrer en vaeg. I dag med ansigtsmas­ke og handsker, men får han alligevel et lille staenk på et stykke bar skind, får han blot et rødt maerke, men stikker han hånden ned i spanden uden handske, sker der alvorlig skade.

Det største problem generelt ved tatovering­sfjernelse er efterbehan­dling, men når udbyderen har specielt udviklede produkter til efterbehan­dling, og klienten bruger det som forskrevet, er der ingen problemer. Konklusion til lovforslag­et om laserbehan­dling er fra min side: 1: Krav til uddannelse, ikke kun mekanisk indstillin­g. 2: Kun for kosmetisk- og medicinsku­ddannede. 3: Registreri­ng af personen, der har uddannelse­n. 4: Test og godkendels­e af maskiner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark