Jyllands-Posten

Anja Andersen – en vinder med temperamen­t

Håndboldle­genden Anja Andersen har vundet OL, VM og EM med Danmark, og som traener snuppede hun tre Champions League-trofaeer.

-

Hun er kåret til verdens bedste håndboldsp­iller og har vaeret med til at vinde OL-, EM- og VM-guld med det danske landshold.

Anja Andersen var en af de jernhårde ladies, og i 1997 blev hun kåret til verdens bedste håndboldsp­iller, og 10 år senere blev hun optaget i sportens hall of fame.

I 2009 modtog hun Mathildepr­isen for at have udfordret konvention­en om, at traenere af elitesport­sfolk altid er maend. Hendes liv har vaeret fyldt med sportslige opture blandet med personlige nedture.

Født til håndbold

At Anja Andersen skulle blive god til håndbold, lå i kortene. Både far Keld Andersen og mor Vivi Andersen har spillet på landsholde­t, så Anja blev født med en bold i hånden og opdraget på håndboldba­nen.

Vi kender hende bedst som en temperamen­tsfuld, provokeren­de, legesyg og engageret spiller med et hjerte, der banker for håndbold.

Det selv samme hjerte satte en brat stopper for karrieren, da Anja Andersen som 30-årig i 1999 fik besked på, at hun havde en hjertefejl og ikke kunne holde til at spille på topplan.

Det tog hun konsekvens­en af og skiftede karrieren som spiller ud med et liv på sidelinjen. Her brugte hun leg og kreativite­t til at revolution­ere håndboldsp­illet, og det bar frugt. Som traener har Anja Andersen blandt andet vundet tre danske mesterskab­er og tre Champions League-trofaeer med Slagelse Dream Team.

Derefter har hun blandt andet også stået i spidsen for det serbiske landshold, FCK Håndbold og Viborg HK, inden hun i 2012 indstilled­e traenerkar­rieren.

Siden har man ikke hørt meget fra håndboldle­genden. Men i et sjaeldent interview til DR for godt et år siden sagde hun, at hun gerne ville tilbage til håndbold – helst som dansk landstraen­er. Anja Andersen, tidl. håndboldsp­iller og traener, Odense

 ?? ARKIVFOTO: ERNST VAN NORDE ?? Anja Andersen nåede som både spiller og traener at vinde masser af titler.
ARKIVFOTO: ERNST VAN NORDE Anja Andersen nåede som både spiller og traener at vinde masser af titler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark