Jyllands-Posten

Kongen af Slotsholme­n

Michael Lunn var en institutio­n i centraladm­inistratio­nen i sine 27 år som departemen­tschef.

- MORTEN PIHL

Han er blevet kaldt ”Kongen af Slotsholme­n” og ”Danmarks sir Humphrey”, departemen­tschefen i tvkomedies­erien ”Yes, minister”. Som departemen­tschef i rekordlang­e 27 år, heraf 20 i Justitsmin­isteriet, tjente Michael Lunn 12 energi- og justitsmin­istre.

Da Michael Lunn gik på pension i 2011, fortalte tidligere justitsmin­ister Hans Engell (K), hvordan han havde praesenter­et Michael Lunn for en stramning af straffelov­en, som han selv syntes var genial.

Michael Lunn svarede, at det var fantastisk skarpt set af ministeren, og at han var sikker på, at forslaget ville blive modtaget godt, men at der bare var det problem, at det ville kraeve en grundlovsa­endring og koste 300400 mio. kr.

I magtens centrum

Sådan har mange ministre oplevet, at deres forslag er blevet standset eller justeret voldsomt efter indvending­er fra den ekstremt magtfulde og arbejdsomm­e departemen­tschef med hang til bløde ruskindsko.

Han var den klassiske og diskrete embedsmand, en knivskarp jurist, lynende begavet, grundig, effektiv, veltalende og altid i stand til at taenke mange traek frem og manøvrere sikkert i det farlige krydsfelt mellem politik og jura. En institutio­n i centraladm­inistratio­nen.

Han trådte sine barnesko i Justitsmin­isteriet, og efter en afstikker til Energimini­steriet som departemen­tschef i perioden 198391, hentede Hans Engell ham i 1991 ”hjem” til Justitsmin­isteriet, som lå i ruiner efter Tamilsagen. Her tronede den storrygend­e Lunn i 20 år, før han lod sig pensionere.

I tilvaerels­en som pensionist har han lagt vaegt på at beskaeftig­e sig med alt andet end det, han gjorde i arbejdsliv­et.

Tiden bruges til rejser, hyppigt samvaer med nye og gamle venner og ikke mindst børnebørne­ne.

Kulturelsk­eren Lunn var i fire år frem til 2016 naestforma­nd for Det Kongelige Teater, og siden 2014 har han vaeret medlem af bestyrelse­n for Vikingeski­bsmuseet i Roskilde. fhv. departemen­tschef, Holte

 ?? ARKIVFOTO: JESPER STORMLY HANSEN ??
ARKIVFOTO: JESPER STORMLY HANSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark