Jyllands-Posten

Knud Pontoppida­n varsler uvejr over dansk skibsfart

De globale, protektion­istiske dønninger forurolige­r Knud Pontoppida­n, der fortsat er aktiv, hvor han kan gøre gavn og nytte.

- LEONORA BECK

A.P. Møller-Maersks tidligere cheflobbyi­st Knud Pontoppida­n klør stadig på.

Tilvaerels­en er fuld af faglige udfordring­er for den 75årige jurist, selv om det er slut med at rådgive hr. Møller og forhandle skatteproc­enterne ned for skibsindus­trien.

Udfordring­er møder han stadig, ikke mindst i kraft af sin funktion som formand for Nordic Shipholdin­g.

Det pressede rederi mavede sig for nylig ud af finansiell­e problemer og brud på bankernes låneaftale­r. Lidt af et deja-vu for Nordic Shipholdin­g, som i 2013 listede sig uden om en konkurs.

»Tankmarked­et har vaeret utrolig dårligt i en lang periode. Så kan man som formand glaede sig over, at tankmarked­et er rigtig godt lige netop op til ens fødselsdag,« siger Knud Pontoppida­n.

Han bor i Skodsborg med sin hustru. De har to børn og seks børnebørn.

Knud Pontoppida­n voksede op i Charlotten­lund, og efter skolegang på Sorø Akademi blev han optaget på jurastudie­t på Københavns Universite­t.

Derefter gik turen til Sverige, hvor han indledte sin karriere i skibsverde­nen hos Salén Rederierne og rederiet Boström.

Da Danmark efter nogle år trak i den unge jurist, landede han et job hos Dansk Rederifore­ning.

Fem år som adm. direktør

Her var Knud Pontoppida­n i 19 år, fem af dem som adm. direktør.

I 1991 opfordrede A.P. Møller-Maersk ham til at tilslutte sig raekkerne og sørge for at sikre det store rederis politiske interesser. Han rådgav Maersk Mc-Kinney Møller og rederiets bestyrelse og arbejdede taet sammen med davaerende topchef Jess Søderberg.

»De store ting, vi lavede i den periode, hvor jeg var meget aktiv i rederifore­ningen og ved A.P. MøllerMaer­sk, var den nye skibsfarts­politik og naturligvi­s de helt nye skattesyst­emer, der blev bygget ind i det,« siger han.

Knud Pontoppida­n var en af arkitekter­ne bag Dansk Internatio­nalt Skibsregis­ter fra 1988, hvor rederierne kunne skattefrit­age søfarende.

Aftalen indeholdt også en udlignings­ordning, hvor rederierne i faellesska­b betalte søfolk vaerdien af de skattefrad­rag, som de med skattefrit­agelsen ikke kunne udnytte. Også tonnageska­tteordning­en fra 2002, som sikrede lave skatterate­r for rederier, satte han sit fingeraftr­yk på.

Shippingbr­anchen har i det hele taget rykket sig en hel del sømil, siden Knud Pontoppida­n blev en del af den.

Men de nylige tilbagesla­g for industrien bekymrer ham.

»Fra dengang i 1970’erne, hvor jeg begyndte, har det vaeret én lang bevaegelse hen imod større liberalism­e og mere globaliser­ing,« siger han.

»Det, vi nu begynder at se, er restriktio­ner og protektion­isme. Den frihed, som dansk skibsfart har nydt godt af, tror jeg er truet i dag.«

Vil gerne gøre nytte

I øjeblikket arbejder Knud Pontoppida­n på at finde en løsning, der kan vende den skrantende forretning hos Nordic Shipholdin­g.

Han håber på, at enten en fusion, et samarbejde eller et salg kan sende rederiet ind i en bedre tid.

Bestrider bestyrelse­sposter i Nordic Shipholdin­g, Sorø Akademi og indtil for nylig forsikring­sselskabet TT Club.

1991-2009: A.P. MøllerMaer­sk

1973-1991: Danmarks Rederifore­ning

1971-1972: Boström 1969-1971: Salén Rederierne Uddannelse: Cand.jur. fra Københavns Universite­t

I takt med at han bliver aeldre, bliver posterne faerre.

For nylig trådte Knud Pontoppida­n ud af bestyrelse­n for det internatio­nale transportf­orsikrings­selskab TT Club.

»Der, hvor man synes, jeg kan gøre gavn og nytte, er jeg naturligvi­s villig til at vaere med,« siger Knud Pontoppida­n.

»Men jeg er også opmaerksom på, at det ikke kan blive ved, så derfor har jeg trappet ned. Men et stykke tid endnu kan jeg sikkert bruges.« cand.jur., bestyrelse­sformand København

 ?? FOTO: VALDEMAR JØRGENSEN ?? Knud Pontoppida­n, tidligere underdirek­tør i Maersk, ser en retning mod flere restriktio­ner og protektion­isme i den internatio­nale skibsfart. Han mener, at udviklinge­n vil true den frihed, som dansk skibsfart har nydt godt af.
FOTO: VALDEMAR JØRGENSEN Knud Pontoppida­n, tidligere underdirek­tør i Maersk, ser en retning mod flere restriktio­ner og protektion­isme i den internatio­nale skibsfart. Han mener, at udviklinge­n vil true den frihed, som dansk skibsfart har nydt godt af.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark