Jyllands-Posten

Efter den russiske dopingskan­dale vil olympiske atleter have mere magt

Global Athlete vil øge atleternes indflydels­e over for saerligt OL-toppen og Wada. Den nye organisati­on mener, at reaktionen på Ruslands systematis­ke dopingsnyd har vaeret for slap.

- JESPER HAUE HANSEN

Det begyndte med en ulmende utilfredsh­ed, der ikke laengere kunne undertrykk­es.

Sådan var det for OL-guldvinder­en og cykelrytte­ren Callum Skinner.

En afgørende ting gik op for ham i efteråret, da den internatio­nale dopingorga­nisation Wada lagde op til at ophaeve karantaene­n for det russiske antidoping­agentur, Rusada, trods tidligere afsløringe­r af systematis­ke dopingprog­rammer og mangelfuld dopingkont­rol i Rusland.

Ifølge Callum Skinner og andre atleter var linjen over for Rusland for slap. Men han kunne ikke aendre noget ved at udsende utilfredse signaler på Twitter. Der var brug for noget helt nyt.

»Jeg var først og fremmest utilfreds med, hvordan Wada håndterede sagen med Rusada. Men det var også tydeligt, at der er en masse områder, hvor der er brug for at forbedre vilkårene for atleterne,« siger Callum Skinner til The Guardian.

Nu er han én af hovedaktør­erne bag den nye organisati­on Global Athlete, der bl.a. vil hjaelpe olympiske og paralympis­ke atleter med at laegge pres på Wada og den internatio­nale komité, IOC.

»Det kan både vaere i forhold til at sikre atleternes velfaerd, forhindre chikane, at sikre atleterne praemiepen­ge og bonus fra OL samt at sikre et mere robust antidoping­system,« lyder det fra Global Athlete, der bliver finansiere­t af den nyetablere­de ngo Fairsport, der kaemper for at forhindre snyd i sportsverd­en. olympiske

Usynlige organisati­oner

Callum Skinner vil nu forsøge at hverve atleter fra hele verden sammen med den tidligere vicedirekt­ør for Wada Rob Koehler, der er blevet udpeget som generaldir­ektør for Global Athlete.

Indtil videre har danske atleter som løberen Andreas Bube ikke hørt fra organisati­onen. Umiddelbar­t er han dog positivt indstillet over for initiative­t.

»Det kunne vaere fint, hvis der blev skabt en platform, hvor de aktive udøvere kunne komme frem med deres mening og råbe op om bl.a. dopingprob­lematikken. De organisati­oner for atleterne, der findes i forvejen, er ikke så synlige,« siger Andreas Bube.

IOC blev provokeret

Det er ikke just overrasken­de, at atleterne nu søger mere indflydels­e, mener Jens Sejer Andersen, internatio­nal chef i organisati­onen Play the Game, der arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfri­hed i internatio­nal idraet.

»Det har laenge ligget i luften, at nogle udøvere måtte tage sådan et initiativ. Det er en af de helt centrale aktører i Wada-konflikten, der nu står i spidsen for organisati­onen – Rob Koehler – der meget pludseligt forlod Wada i sommer efter at have arrangeret Wadas første og eneste Global Athlete-forum i juni 2018,« siger han.

Jens Sejer Andersen oplevede selv konflikten på naermeste hold, da han var blevet indbudt til Global Athlete-forum i juni 2018:

»IOC fandt det meget provokeren­de, at Wada skabte sådan et debatforum for udøverne. Den slags ønsker IOC selv at stå for og kontroller­e. Med andre ord skal vi naeppe forvente flere offensive udspil fra Wada i forhold til at mobilisere udøverne. Derfor er det naturligt, at de udøvere, der er utilfredse med IOC’s linje, begynder at organisere sig på andre måder,« siger Jens Sejer Andersen.

Den nye organisati­on vil saerligt vaere interessan­t for atleter, der »ikke har taenkt sig at rette ind efter linjen hos Den Internatio­nale Olympiske Komite og Wada«, mener Jens Sejer Andersen:

»De føler sig marginalis­ere-

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark