Jyllands-Posten

Gaffatape på ruderne og kylling stegt direkte på kogepladen

Kulturfors­kellene kan vaere voldsomme, når udenlandsk­e spillere kommer til Superligae­n. Men det har også vaeret sundt for klubberne at prøve, siger en tidligere traener.

- JESPER ENGMANN

I Lyngby kunne de ikke forstå, hvorfor et par af klubbens afrikanske spillere havde klistret ruderne til med uigennemsi­gtig gaffatape i den lejlighed, de havde fået stillet til rådighed.

Men forklaring­en var simpel. I de lyse naetter i Danmark i maj og juni kunne de ganske enkelt ikke sove, da det ikke var mørkt nok om natten.

Poul Hansen, fodboldeks­pert hos Viasat og tidligere fodboldtra­ener i blandt andet Lyngby og OB, var en af de første traenere i Superligae­n, som stiftede bekendtska­b med de ofte voldsomme kulturfors­kelle, der kan vaere, når en dansk klub ansaetter en spiller fra Afrika.

»Jo laengere vaek fra de nordiske lande udlaending­ene kommer, desto større forskel er der kulturelt. Og meget af det, de har med sig, har man ikke en chance for at vide noget om eller forberede sig på. Mange af spillerne kommer jo fra samfund, vi ikke kan forestille os, og hvis klubberne ikke har personale til at hjaelpe dem, så vaelger klubberne ofte de sikre kort, altså spillere, der har vaeret omkring et andet europaeisk­e land først,« forklarer Poul Hansen.

Han og Lyngby var slet ikke forberedt på, at der kunne vaere så stor forskel.

»Jeg kunne blive ringet op midt om natten: ”Coach, I’m in deep shit!” ” (”traener, jeg er på røven!”, red.). Så var det, fordi vedkommend­e var gået ud af sin lejlighed uden nøgle, men ikke var opmaerksom på, at døren smaekkede og låste automatisk. Så måtte vi have en låsesmed ud midt om natten,« siger Poul Hansen.

Poul Hansen er ikke ude på at udstille de udenlandsk­e spillere på nogen måde, men blot illustrere, at det ofte kraever ekstra arbejde i klubberne, når de henter udlaending­e ind fra samfund, der ikke minder om det danske.

»Jeg tror, at det er sundt at få folk, der er anderledes ind i fodboldmil­jøet. Det har ekstremt mange fordele, og det har i min tid som traener vaeret langt mere spaendende, end hvis vi kun havde hentet nordmaend eller svenskere,« understreg­er Poul Hansen.

Sagde du kl. 10?

De ofte rigide og strikse regler, som danske klubber arbejder med, holder ikke altid, når der kommer udenlandsk­e spillere til.

»Selv for mange af de etablerede udenlandsk­e navne, som vi havde i OB, var kl. 10 ikke altid kl. 10. Det er man nødt til at håndtere. Et eller andet sted er man nødt til at give indrømmels­er, for ellers går det bare ikke. Så må man se i øjnene, at man ikke kan behandle folk ens. Og grunden til, at man henter en talentfuld udlaending er jo, at vedkommend­e skal stikke lidt ud,« forklarer Poul Hansen.

Derfor har Poul Hansen – og givetvis masser af andre traenere – måttet forholde sig til en del røverhisto­rier.

I OB var der en spiller, som kom for sent til traening, da han påstod, at hans bil havde stået med lys på hele natten og derfor var gået ud for strøm og ikke kun starte.

»Men jeg vidste jo godt, at den Audi, han kørte i, var en af dem, hvor lyset slukker automatisk,« griner han.

Poul Hansen oplevede også, da han var traener i Lyngby, at den nigeriansk­e spiller Bosun Ayeni ringede til ham fra Nigeria – det var før mobiltelef­onen blev hvermandse­je – og fortalte, at hans fly til Danmark var blevet aflyst. Inden Poul Hansen nåede at spørge, hvornår han så ville dukke op i Lyngby, beklagede Bosun Ayeni, at han ikke havde flere mønter til mønttelefo­nen og lagde på.

En lille uge senere dukkede han op og sagde: »Beklager, traener, men jeg sagde til dig, at jeg ville blive forsinket.«

»Skal man så stikke bøder ud for faellesska­bets skyld eller give en intern karantaene? Sagen var, at han ikke kunne overskue at tage til Danmark, da han var ved at blive udtaget til det nigeriansk­e OLhold og hans kone i øvrigt var højgravid,« forklarer Poul Hansen.

Frem med braetspill­et

I Sønderjysk­e valgte klubben at integrere de udenlandsk­e spillere på forskellig vis. Nor-

 ?? ARKIVFOTO: JAN GRARUP/RITZAU SCANPIX ?? Bosun Ayeni nåede at spille for flere danske klubber ud over Lyngby og også at give sin davaerende traener, Poul Hansen, en lektion i kulturfors­kelle. Her er han i kamp for FC Nordsjaell­and mod OB’s Esben Hansen og Steffen Højer.
ARKIVFOTO: JAN GRARUP/RITZAU SCANPIX Bosun Ayeni nåede at spille for flere danske klubber ud over Lyngby og også at give sin davaerende traener, Poul Hansen, en lektion i kulturfors­kelle. Her er han i kamp for FC Nordsjaell­and mod OB’s Esben Hansen og Steffen Højer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark