Jyllands-Posten

Søg mod det usikre i din karriere

Usikkerhed og pres er ikke kun skidt for dig og dine kolleger. Det er faktisk strengt nødvendigt for, at vi kan laere noget og blive dygtigere.

- HANNE BLUME

Jeg har en kollega, Mette, der arbejder med de personalem­aessige forhold på vores udviklings­projekter i Taiwan. Dels fra kontoret i Danmark, dels i Taipei. Det er en fremmed kultur, og der er ingen faerdig opskrift på, hvordan det gøres. Mette har i den grad givet sig i kast med noget, hun ikke har prøvet før.

Og det er godt, siger et hold neurologer og psykologer fra Yale University. Mette laerer nemlig og bliver dygtig af at vaere derude, hvor hun måske ikke helt kan bunde – endnu. Ja, faktisk konkludere­r forskerne, at stabilitet decideret lukker ned for vores laering. Mens situatione­r eller opgaver, hvor vi er usikre på egen kunnen eller formåen, sparker hjernen i gang, så vi laerer nyt.

Kort sagt laerer vi bedst og mest i usikre miljøer, hvor vi er pressede.

Forskernes konklusion­er er ikke helt uventede. Det er klart, at vi laerer mere, når vi stilles over for udfordring­er end i rutinen. Men. Det er også åbenlyst, at det er, når udfordring­erne bliver for mange, uoverskuel­ige eller uløselige, at vi føler os stressede.

Mange unge oplever praecis den udfordring. De er modige og ambitiøse og vil gerne have ansvar og opgaver. Men desvaerre får de ofte ikke den nødvendige sparring, opbakning eller livline fra deres ledere, når de så står dér og balancerer på kanten af, hvad de kan og har mandat til.

Så hvad gør vi?

Hvordan sikrer vi, at vi bevaeger os ud på kanten eller usikker grund, hvor vi virkelig laerer noget, samtidig med at vi ikke efterlader nogen på – eller sågar skubber nogen udover – kanten?

I min virksomhed har vi en tilgang, der skal sikre, at vi tør tage flere chancer og dermed blive bedre. Men på en organisere­t og kontroller­et måde. Den hedder ”Laer hver dag”.

Fokus på udvikling

Det handler bl.a. om at skifte den velkendte medarbejde­revaluerin­g baseret på resultater i går ud med fokus på evolution i morgen. Ligesom vi giver en raekke anvisninge­r til, hvordan man som medarbejde­r kan laere mere – sammen med en raekke tilbud om, hvordan det kan ske.

Vi gør det, fordi vi vil vaere bedst. Og derfor skal laere hele tiden. Den tid, hvor vi kunne laere, hvad vi havde behov for i skolen, i gymnasiet og på uddannelse­sinstituti­onerne og så ride gennem livet på ryggen af det, er forbi. Vi skal laere hele livet. Som virksomhed­er har vi en forpligtel­se til, at det sker.

Og faktisk er virksomhed­er det bedste sted at laere. Det er alment kendt, at samarbejde med kolleger er den vigtigste kilde til laering. Samtidig kan netop det gode samarbejde og opbakning fra kolleger og ledere sikre, at turen ud på kanten foregår med hjelm og sikkerheds­reb. Og en sikker vej tilbage.

Mette, som jeg indledte med at fortaelle om, er ikke alene ude på kanten i Taiwan. Hun har erfarne og dygtige kolleger omkring sig, der støtter hende og kan traekke hende tilbage fra usikkerhed­en.

Så skal din og min virksomhed, vores kolleger og vi selv blive bedre og dygtigere, er vi nødt til – i al vores fokus på stress – også at erkende, at usikkerhed og pres ikke alene er skidt. Det skal faktisk til for, at vi bliver dygtigere. Men det er vigtigt, at vi sørger for at vaere usikre på den sikre måde.

HR-direktør i Ørsted

 ??  ?? Vi laerer mest af at vaere derude, hvor vi ikke kan bunde – endnu.
Vi laerer mest af at vaere derude, hvor vi ikke kan bunde – endnu.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark