Jyllands-Posten

Pensionsma­egler stopper udskaeldt indtjening­sfinte

PENSION: Landets naeststørs­te pensionsma­egler Söderberg & Partners stopper salget af pensionsfo­nden Tryghed 75 efter hård kritik.

- JAKOB MARTINI

Danske pensionsku­nder slipper fremover for at blive lokket ind i milliardfo­nden Tryghed 75, der sidste år kostede tusindvis af danskere dyrt.

Fonden bliver nu lukket for nye kunder, efter at JyllandsPo­sten har afsløret urent trav i landets naeststørs­te pensionsma­eglerfirma Söderberg & Partners, der ejer fonden. Det fremgår af en meddelelse fra Söderberg.

Maeglerfir­maet saelger sig selv som uvildigt, men som Jyllands-Posten har afdaekket, har selskabet opbygget en effektiv indtjening­sfinte, hvor både koncernens ejere og maeglere kan score kassen, hvis kunderne overtales til at placere pensionsop­sparingen i Tryghed 75.

Ifølge et bredt flertal i Folketinge­t er det et klart brud på hensigten med lovgivning­en om uvildige rådgivere. V, DF, S og SF vil derfor lukke hullerne i loven, så et pensionsma­eglerfirma ikke laengere kan tjene på at forvalte et opsparings­produkt, som maeglerfir­maet samtidig rådgiver om.

Indtil for få dage siden afviste den adm. direktør for Söderberg i Danmark, Torben Spuur Jensen, al kritik af maeglerfir­maets dobbeltrol­le. Men politikern­es skarpe udmeldinge­r har fået direktøren på andre tanker.

»Det er en ny og afgørende udtaler Torben Spuur Jensen.

»Stoppet betyder konkret, at kunder ikke kan tilvaelge Tryghed 75 til deres pensionsop­sparing. Det er det nye. Som det er tilfaeldet både før og nu, kan kunder med Tryghed 75 til enhver tid skifte til andre investerin­gsprodukte­r eller holde fast i deres valg af Tryghed 75,« uddyber han.

Allerede i efteråret indledte Finanstils­ynet en undersøgel­se af Söderbergs dobbeltrol­le. Undersøgel­serne er blevet udvidet, efter Jyllands-Posten i sidste uge afslørede, at det ikke kun er ejerne, mens også de enkelte maeglere, der ifølge interne lønkontrak­ter kan skrue op for lønchecken ved at afsaette Tryghed 75. Det ligner ifølge en ekspert et brud på loven.

Torben Spuur Jensen, der hidtil har afvist kritik af lønaftaler­ne, har ikke haft mulighed for at stille op til et interview for at uddybe beslutning­en om at lukke ned for salget af Tryghed 75. I pressemedd­elelsen oplyser han, at det endnu ikke er afgjort, hvad der skal ske med Tryghed 75 på laengere sigt.

»Når politikern­e har taget beslutning om det lovgivning­smaessige grundlag for denne type investerin­ger, vil vi gå i dialog med Finanstils­ynet og overveje fremtiden for Tryghed 75,« siger Torben Spuur Jensen.

Pensionsek­spert og aktuar Søren Andersen glaeder sig på danske pensionsku­nders veg- ne over, at Söderberg har stoppet salget af Tryghed 75.

»Det betyder, at maeglerfir­maet igen bliver i stand til at yde uvildig rådgivning,« siger han.

Søren Andersen opfordrer dog Söderberg til at rette henvendels­e til alle de danske pensionsku­nder, som allerede har investeret 2,9 mia. kr. i fonden, der sidste år gav et negativt afkast på 8,7 pct.

»Söderberg bør gøre de eksisteren­de kunder opmaerksom­me på, at de har pensionsop­sparingen stående i et produkt, som maeglerfir­maet ikke laengere tilbyder til nye kunder. Det kan man ikke forvente, at kunderne selv er opmaerksom­me på,« siger Søren Andersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark