Jyllands-Posten

Den nye topchef er en effektiv rengørings­mand

Når svenske Alexander Lacik tager styringen i Pandora, får selskabet en selvudnaev­nt turn aroundarki­tekt i front.

- SILLE WULFF MORTENSEN Foto fra Linkedin

Alexander Lacik har et saerligt øgenavn blandt venner. ”Ajax”, kalder de ham.

Og det er ikke fodboldhol­det, men snarere det effektive rengørings­middel, han er opkaldt efter.

Kaster man et blik på den nye svenske Pandora-topchefs karriere, giver navnet god mening.

Han har haft ledende stillinger i flere virksomhed­er inden for husholdnin­g, og mere end én gang har opgaven vaeret en større oprydning.

På hans egen Linkedinpr­ofil kalder den 54-årige Alexander Lacik sig ligefrem for »turn around-arkitekt«.

Og den titel er der god grund til, hvis man spørger blandt andre Sanna Suvanto-Harsaae. Hun er i dag er bestyrelse­sformand i en raekke selskaber, herunder Babysam, men kender Alexander Lacik, fra da de begge var ansat i ledende stillinger i både Procter & Gamble og britiske Reckitt Benckiser.

Internatio­nal baggrund

»Alexander har en virkelig internatio­nal baggrund, og han har et godt blik for, hvad der fungerer på det ene marked og ikke på et andet. Han er saerligt skarp inden for salg. Mit bud vil vaere, at han også i Pandora vil have fokus på toplinjen – og vaere dygtig til det, for det er det, han har lavet hele sit liv,« siger hun.

Alexander Lacik var i Reckitt både landechef i Graekenlan­d og i en raekke ledende stillinger i det britiske hovedkvart­er, inden han endte som chef for Nordamerik­a.

I den periode, han har vaeret i Reckitt, har der netop vaeret fokus på at strømline virksomhed­en, men Alexander Lacik har som chef for USA også vaeret med til at indføre 16 ugers betalt barsel til de 2.200 ansatte i den nordamerik­anske afdeling.

I 2017 flyttede han og familien tilbage til Sverige, hvor Alexander Lacik også er født og opvokset.

Han blev først midlertidi­g adm. direktør i Kasthall Golv & Mattor, og for fem måneder siden blev han ny topchef for Britax, der laver sikkerheds­udstyr til børn og ejes af kapitalfon­den Nordic Capital.

Han traeder til i Pandora »snarest muligt«, lyder det fra formand Peter Tuborgh.

Spare- og vaekstplan i ét

Smykkesels­kabet har stået uden topchef, siden Anders Colding-Friis forlod virksomhed­en i august, og for få måneder siden lancerede selskabet under konstituer­et adm. direktør og finansdire­ktør Anders Boyer en ny strategi under navnet ”Now”.

Det er både en spareplan og en satsning på vaekst i selskabet, hvis aktiekurs har vaeret under hårdt pres.

»Alexander Lacik er et perfekt match til vores strategisk­e retning og vil også vaere en staerk kapacitet til at føre ”Programme Now” ud i livet,« lyder det fra formanden.

Som chef for Pandora bliver det første gang, at Alexander Lacik er øverste chef for en virksomhed, der er børsnotere­t.

»Det vil vaere nyt for ham. Men jeg tror, at han vil gøre, som han altid gør: Han vil saette sig grundigt ind i organisati­onen og menneskern­e og melde noget ud, når han er helt klar. Han er ikke bange for at arbejde, tro mig.«

»Han bliver jo som sagt kaldt ”Ajax” blandt venner,« lyder det fra Sanna SuvantoHar­saae.

 ??  ?? Pandoras nye topchef, Alexander Lacik.
Pandoras nye topchef, Alexander Lacik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark