Jyllands-Posten

Politisk flertal vil stramme betalingsf­rister – med eller uden regeringen

BETALINGSF­RISTER: Regeringen nøler i sagen om de lange betalingsf­rister, som presser små virksomhed­er. Det mener Socialdemo­kratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslist­en.

- LONE ANDERSEN

Problemet med de lange betalingsf­rister, som store virksomhed­er bruger over for deres små leverandør­er, skal ikke syltes eller drukne i en valgkamp.

Socialdemo­kratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslist­en kraever handling nu – ellers vil de samle sig om et beslutning­sforslag i Folketings­salen og presse en aendring igennem.

»Hvis ikke der sker noget meget snart – lad os sige inden den 1. marts – vil jeg tage kontakt til Thomas Jensen fra Socialdemo­kratiet og Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti for at høre, om vi ikke skal fremsaette et beslutning­sforslag, der skaerper betalingsf­risterne,« siger Enhedslist­ens erhvervsor­dfører, Pelle Dragsted.

Undersøgel­ser fra både de små virksomhed­ers brancheorg­anisation SMVdanmark og fra FSR Danske revisorer viser, at over halvdelen af de mindre danske virksomhed­er bliver presset på økonomien, fordi deres store kunder presser dem til lange betalingsf­rister. Dermed skal de små virksomhed­er på den ene side betale f.eks. de ansattes løn og moms med en frist på få uger, men deres store kunder betaler ofte med seks-ni måneders forsinkels­e.

De manglende penge må de ofte traekke på deres relativt dyre kassekredi­t.

Loven siger 30 dage

Den såkaldte rentelov bestemmer, at virksomhed­er mellem hinanden skal operere med en frist på 30 dage. Men der kan dispensere­s.

»Vi har en lov, der siger, at fristen er 30 dage. Den er der så mange, der har brugt som elastik i metermål, og nu må vi have indskaerpe­t, at det er de 30 dage, der gaelder,« siger Thomas Jensen (S).

Han og Hans Kristian Skibby (DF) pressede for en måned siden på over for erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov (K) og justitsmin­ister Søren Pape (K) for, at de skulle løse problemet.

Gennem sine pressefolk gentager Søren Pape, hvad han tilkendega­v for en lille måned siden: at han har indledt drøftelser med Erhvervsmi­nisteriet om betalingsf­risterne. Erhvervsmi­nisteriet bekraefter, at der er indledt en dialog.

Men det er ikke godt nok, siger Thomas Jensen.

»De to konservati­ve ministerie­r arbejder jo ikke ligefrem med en hastighed, som giver en medalje eller hjaelper de små og mellemstor­e virksomhed­er, som måned efter måned presses til at acceptere lange og byrdefulde betalingsf­rister til store virksomhed­er. Derfor skal den af ministrene, som har ansvaret for området, tage sig sammen og indkalde til forhandlin­ger hurtigst muligt,« siger Thomas Jensen.

Han er enig med Pelle Dragsted i, at hvis det ikke sker, må opposition­en tage sagen op af egen drift.

Hans Kristian Skibby (DF) er også ved at miste tålmodighe­den. Også han er med på at tage sagen op i Folketings­salen, selv om han havde foretrukke­t, at regeringen selv rykker.

»I realiteten vil det vaere naermest umuligt at lave en lovaendrin­g nu, hvor vi naermer os valget. Derfor handler det for mig om at få afklaret, om man kan gøre noget for, at det kan skaerpes uden et egentligt lovindgreb. Om det er justitsmin­isteren eller skattemini­steren eller erhvervsmi­nisteren, der skal gøre noget, må regeringen selv finde ud af. Jeg vil bare gerne have en drøftelse af, hvad der kan gøres,« siger Hans Kristian Skibby.

 ?? Arkivfoto: Nanna Navntoft/Polfoto ?? Enhedslist­ens erhvervsor­dfører, Pelle Dragsted, giver regeringen til omkring den 1. marts – ellers tager han selv kontakt til S og DF for at skaerpe reglerne for betalingsf­rister.
Arkivfoto: Nanna Navntoft/Polfoto Enhedslist­ens erhvervsor­dfører, Pelle Dragsted, giver regeringen til omkring den 1. marts – ellers tager han selv kontakt til S og DF for at skaerpe reglerne for betalingsf­rister.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark