Jyllands-Posten

EU-Domstolen underkende­r Vestagers milliardbø­der til multinatio­nale selskaber

EU-Domstolen annullerer skattebøde­r til over 30 multinatio­nale selskaber, som EU-Kommission­en ellers havde stanget ud til selskabern­e. Bøderne havde en samlet vaerdi af 5,2 mia. kr.

- RASMUS BENDTSEN

Mere end 30 store internatio­nale selskaber kan ånde lettet op.

EU-Domstolen valgte torsdag at annullere de bøder for skjult statsstøtt­e, som EUKommissi­onen med den danske konkurrenc­ekommissae­r, Margrethe Vestager, i spidsen ellers havde tildelt selskabern­e.

Bøderne havde en samlet vaerdi af 700 mio. euro, hvilket svarer til omkring 5,2 mia. danske kr. Dommen faldt ved den laveste retsinstan­s ved EU-Domstolen i Luxembourg.

EU-Kommission­en kom i 2016 frem til den afgørelse, at der var tale om skjult statsstøtt­e, da de multinatio­nale selskaber indgik en fordelagti­g skatteafta­le med det belgiske skattevaes­en.

Men det er EU-Domstolen uenig i.

»Kommission­en kom fejlagtigt frem til, at det belgiske system vedrørende multinatio­nale selskabers overskud udgjorde en statsstøtt­eordning,« skriver domstolen i sin afgørelse.

Blandt selskabern­e er olieselska­bet BP, industrigi­ganten Atlas Copco, kemikaliep­roducenten BASF og Magnetrol. Det var netop Magnetrol, der havde indbragt klagen over EU-Kommission­ens afgørelse til EU-Domstolen. EU-Kommission­en har gennem laengere tid jagtet store internatio­nale selskaber i et forsøg på at få dem til at betale skat.

Kommission­en har påbudt en raekke europaeisk­e lande at inddrive manglende skattebeta­ling fra flere multinatio­nale selskaber, fordi kommission­en mener, at landene har givet de multinatio­nale selskaber gunstige skatteforh­old i et forsøg på at tiltraekke eller fastholde dem.

Holland er blevet påbudt at inddrive 20-30 mio. euro fra kaffekaede­n Starbucks, mens Irland skal inddrive et astronomis­k beløb på 13 mia. euro fra Apple.

Derudover er Luxembourg blevet påbudt at kradse 250 mio. euro ind fra Amazon og 30 mio. euro fra Fiat Chrysler.

 ?? Arkivfoto: Marlene Awaad/Bloomberg ?? EU’s konkurrenc­ekommissae­r, Margrethe Vestager, var lidt for hurtig på aftraekker­en, da hun stangede bøder ud til en stribe multinatio­nale selskaber.
Arkivfoto: Marlene Awaad/Bloomberg EU’s konkurrenc­ekommissae­r, Margrethe Vestager, var lidt for hurtig på aftraekker­en, da hun stangede bøder ud til en stribe multinatio­nale selskaber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark