Jyllands-Posten

Regioner overvejer at overtage Falcks ambulanced­rift

KONKURRENC­E: En raekke andre regioner overvejer at hjemtage ambulanced­riften, efter at Region Syddanmark har hentet store millionbes­parelser ad den vej. Truslen mod Falcks milliardfo­rretning kan saette selskabet under fornyet økonomisk pres, vurderer en e

- JETTE AAGAARD

Falck risikerer at komme under fornyet økonomisk pres efter Konkurrenc­erådets afdaekning af redningsgi­gantens handlinger for at skubbe konkurrent­en Bios ud af det danske ambulancem­arked og kuldsejle et udbud for milliarder af kroner i Region Syddanmark.

Omkring 2,1 mia. kr. – svarende til 16 pct. af redningsgi­gantens samlede omsaetning på 13,3 mia. kr. – kommer fra forretning­ssegmentet ambulance i Danmark, hvor regionerne repraesent­erer de største kunder, oplyser Falck.

Professor Per Nikolaj Bukh peger på, at ambulancek­ørslen traditione­lt har vaeret en staerk indtjening­sdriver for Falck. Derfor kan det saette selskabet under økonomisk pres, hvis store dele af den forretning falder vaek.

»Hvis Falck mister store dele af ambulancek­ørslen, vil det vaere noget, der har en markant betydning for vaerdien af selskabet Falck,« siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomi og offentlig ledelse ved Aalborg Universite­t.

5-10 pct. i overpris

Danske Regioner har i en analyse fra 2018 vurderet, at den manglende konkurrenc­e på ambulancem­arkedet betyder, at regionerne betaler 5-10 pct. for meget for ydelserne.

Ifølge en rundspørge foretaget af DR overvejer flere regioner nu at hjemtage ambulancek­ørslen, sådan som Region Syddanmark gjorde i 2016 som konsekvens af Bios’ konkurs og den manglende konkurrenc­e på markedet.

I dag kører regionen selv ambulancer­ne til en pris på niveau med det, som hollandske Bios havde budgettere­t med, hvilket er betydeligt lavere end det, som Falck tog for at køre ambulancer i regionen frem til september 2015.

»Vi taler om besparelse­r på i omegnen af 100 mio. kr. Det er sikkert at sige, at vi får mere ambulanced­rift for faerre penge i dag,« siger regionsråd­sformand Stephanie Lose (V), der oplever, at kollegerne i de andre regioner har stor interesse i at laere af de syddanske erfaringer.

Vaesentlig­t område

I Falcks årsregnska­b for 2018 peger selskabet selv på hjemtagels­e af ambulancek­ørslen som en af de fem største risici for de naeste år.

»Det er et vaesentlig­t forretning­sområde for os. Derfor er det også en vaesentlig risiko for Falck som selskab,« siger kommunikat­ionsdirekt­ør Kaspar Bach Habersaat og fortsaette­r: »Lige i øjeblikket har vi en kaempe, kaempe stor opgave i forhold til alle danske regioner, hvor vi skal genoprette den tillid, der har lidt et knaek.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark