Jyllands-Posten

Falcks topchef, usandt for at få

Falck tilbød at køre ambulancer­ne til samme pris som Bios, selv om det ifølge topchef Allan Søgaard Larsen ville vaere tabsgivend­e. Det var bare ikke helt rigtigt.

- JETTE AAGAARD

Den 5. september 2015 klokken 17.55 tikkede et specielt tilbud ind i indbakken hos regionsråd­sformand Stephanie Lose (V). Det var ikke engang fem døgn siden, at den hollandske ambulanceo­peratør Bios havde overtaget ambulancek­ørslen i den syddanske region, men siden da havde aviserne vaeret fyldte med skraekhist­orier om Bios, der lod reddere knokle i døgndrift for at få en tynd vagtplan til at haenge bare nogenlunde sammen.

Nu tilbød Falcks topchef, Allan Søgaard Larsen, sin hjaelp.

»Det er os meget magtpåligg­ende, at Falck ikke kan beskyldes for at udnytte den aktuelle situation til egen økonomisk vinding,« lød det i e-mailen sendt direkte til regionsråd­sformand Stephanie Lose (V).

Derfor tilbød redningsgi­gantens topchef at holde de syddanske ambulancer kørende i en periode, frem til et nyt udbud var gennemført, til samme pris som Bios, dog med et tillaeg på 10 pct. i en fire måneders opstartspe­riode.

»En sådan løsning vil vaere tabsgivend­e for Falck, men vi er indstillet på at betragte et sådant tab som en investerin­g i et forhåbentl­igt langt og godt fremtidigt samarbejde,« lyder det i e-mailen.

Hemmelig kampagne

På det tidspunkt havde Falck i naesten et år kørt en massiv og tophemmeli­g smaedekamp­agne for at skabe utryghed om konkurrent­en Bios, der nu skulle overtage ambulancek­ørslen i regionen.

Med udgangspun­kt i en slagplan godkendt af Falcks davaerende topledelse havde negative mediehisto­rier gjort sit for at påvirke borgere, politikere og reddere. Formålet var at beholde Falcks logo på ambulancer­ne i Region Syddanmark – og Falck brød ifølge Konkurrenc­erådet loven for at ekskludere den konkurrent, der nu havde traengt sig ind på redningsgi­gantens hjemmebane.

Vidne på første hånd

Regionsråd­sformand Stephanie Lose fulgte interesser­et med, da Konkurrenc­erådets 201 siders lange afgørelse blev offentligg­jort fredag den 1. februar. Store dele af det beskrevne havde hun vaeret førstehånd­svidne til.

Hun huskede, hvordan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark