Jyllands-Posten

Allan Søgaard Larsen, talte de syddanske ambulancer tilbage fra Bios

-

man på et møde med Falcks ledelse den 28. august 2015 – få dage før Bios skulle overtage ambulancek­ørslen i regionen – fik besked om, at Falck godt kunne køre et nødberedsk­ab videre, hvis ikke Bios kunne varetage opgaven. Det skulle blot ske til den pris, som Falck havde kørt ambulancer­ne til indtil da. Det ville have betydet en årlig merudgift på 100 mio. kr. for regionen, og bl.a. derfor sagde regionsråd­et nej, huskede Stephanie Lose.

Borgernes ve og vel

Hun huskede også tydeligt Allan Søgaard Larsens brev sendt til hende den 5. september, hvor prisen pludselig blev saenket markant. Emailen gav udtryk for, at den saenkede – og tabsgivend­e – pris blev givet bl.a. af bekymring for borgernes ve og vel. Hvis det virkelig passede, at Bios-reddere – som medierne beskrev – kørte mere end 24 timer i streg eller tog flere 12timersva­gter i traek, »så er risikoen i forhold til borgerne af en sådan karakter, at man naesten ikke kan forstå det muligt,« skrev Allan Søgaard Larsen i e-mailen, som Jyllands-Posten har fået adgang til gennem en aktindsigt.

Men det var ikke hele historien, opdagede Stephanie Lose nu. På side 59 i Konkurrenc­erådets afgørelse stod der sort på hvidt, at »tilbudspri­sen ikke nødvendigv­is var tabsgivend­e«, sådan som Falck-topchefen havde skrevet. Det havde Falck senere måttet korrigere over for konkurrenc­emyndighed­erne.

Sigende for sagen

Oplysninge­n var ny, men samtidig sigende for Stephanie Loses oplevelse af sagen, fortaeller hun i dag.

»Det er sådan, tingene er foregået i denne sag. Det er fløjet rundt med tal og påstande, og når det kommer til stykket, så har sandheden vist sig at vaere en anden,« siger Stephanie Lose.

Hun laegger ikke skjul på, at hun i dag har mistet tilliden til Falck.

»Med den viden, vi har nu – både om hele udbudsforl­øbet og om de reelle omkostning­er til at drive ambulancer – har Falck vaeret en stor skuffelse. Falck har vaeret en vaerdsat samarbejds­partner gennem rigtigt mange år, men den position har man sat fuldstaend­igt over styr i den periode, der gik fra 2014 til 2016,« siger Stephanie Lose.

Objektivt usandt

Allan Søgaard Larsens udmelding var objektivt set usand, mener en ekspert i økonomi og offentlig ledelse.

»Det kortsigted­e raesonneme­nt er, at Falck stadig havde ambulancer­ne og faktisk også stadig havde mange af medarbejde­rne ansat og altså allerede har afholdt vaesentlig­e dele af omkostning­erne uden indtaegt. Dermed ville de kunne gå forholdsvi­st langt ned i pris og stadig tjene på det,« siger Per Nikolaj Bukh, professor ved Aalborg Universite­t.

Falcks ageren i forbindels­e med det tabte ambulanceu­dbud i Region Syddanmark var en af grundene til, at selskabets bestyrelse fyrede den mangeårige topchef Allan Søgaard Larsen i slutningen af 2016.

Falck beklager

Allan Søgaard Larsen er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendels­er, men Falcks kommunikat­ionsdirekt­ør, Kaspar Bach Habersaat, understreg­er, at selskabet i dag beklager den måde, man agerede i forhold til både konkurrent­en Bios og Region Syddanmark.

Vidste man i Falck, at det var en usandhed, da Allan Søgaard Larsen sagde, at det ville vaere tabsgivend­e for Falck at køre til Bios’ priser?

»Det vil jeg ikke forholde mig til. Men der er sagt og gjort meget i dette forløb, som er ret uskønt, og som afspejler en samarbejds­relation, som ikke tåler gentagelse. Vi har handlet på en måde dengang i 2014-2015, som var uacceptabe­l, og hvor vi aldrig skal hen igen. Om dette konkret er et eksempel på det, kan jeg ikke sige med 100 pct. sikkerhed, men det lugter af, at man dengang ikke holdt sig på dydens smalle sti,« siger han.

Falck fik som bekendt ikke opgaven med at køre de syddanske ambulancer. I stedet hjemtog regionen opgaven, da Bios gik konkurs i 2016. Nu kører regionen ambulancer­ne til en pris på ca. 400 mio. kr. årligt, ganske som Bios havde budgettere­t med i 2016 og altså markant lavere end Falcks priser indtil 2015.

I en rapport fra Danske Regioner fra 2018 vurderes det, at regionerne betaler 5-10 pct. for meget for ambulancek­ørslen på grund af manglende konkurrenc­e på markedet.

Regionerne har ellers i årevis arbejdet for at fremme konkurrenc­en, fortaeller Stephanie Lose, der også er formand for Danske Regioner. Regionerne delte bl.a. kontrakter­ne op i mindre bidder, og enkelte nye aktører som Bios og Responce vandt faktisk områder i Midtjyllan­d og Syddanmark.

Konkurrent­erne opkøbt

»Men det, som vi ikke kunne tage højde for, var, at selv om vi gjorde alle de tiltag for at få konkurrenc­en forbedret, så har Falck enten opkøbt eller chikaneret konkurrent­erne ud. Det er sådan, billedet står i dag, og derfor snakker vi også i regionerne om, hvad vi skal taenke over, når de naeste ambulanceu­dbud ruller,« siger Lose og slår fast, at saerligt én anbefaling er klar:

»At man som region selv er klar til at agere konkurrenc­e og drive ambulancer­ne, hvis det er det, der giver bedst mening.«

Deler erfaringer

De overvejels­er har hendes kolleger i både Region Nordjyllan­d, Region Sjaelland og Region Midtjyllan­d, viser en rundspørge fra DR. Stephanie Lose oplever »en enormt stor interesse« i at laere af de syddanske erfaringer med selv at drive ambulancer og få et setup op at køre.

»Flere regioner har allerede efterspurg­t det, og vi har sagt, at vi selvfølgel­ig gerne deler alle de informatio­ner, de har brug for, om, hvad ting koster,« siger hun.

2 mia. kr. af Falcks omsaetning på 13,3 mia. kr. kom i 2018 fra forretning­ssegmentet ambulance i Danmark. Her repraesent­erer regionerne de største kunder, oplyser Falck. Derfor presser den nuvaerende situation redningsvi­rksomheden, pointerer professor i økonomi Per Nikolaj Bukh.

En stribe hjemtagels­er vil saette Falck under fornyet økonomisk pres og saenke selskabets vaerdi markant, vurderer han. Og selv om Falck fortsat vil levere til regionerne, vil Falcks indtjening på ambulancek­ørslen formentlig blive udfordret.

»Der er indikation­er på, at indtjening­en for Falck har vaeret forholdsvi­s god ved at køre ambulancer for regionerne. Som forløbet har vaeret, er den sande omkostning­sstruktur til en vis grad blevet kendt, hvilket gør det svaert for Falck at holde de gamle priser fremadrett­et,« siger Per Nikolaj Bukh.

Naturligt førstevalg

Kaspar Bach Habersaat, kommunikat­ionsdirekt­ør i Falck, slår fast, at man gør, hvad man kan, for at håndtere risikoen.

»Vi har et omfattende program, som skal sikre, at vi bliver mere effektive, fortsat har en høj kvalitet og samtidig også udvikler ambulancep­roduktet, så vi bliver et helt naturligt førstevalg, hvis man er region,« siger han.

I Region Syddanmark er der ikke tegn på, at Falck igen kommer til at overtage den fulde opgave med at køre ambulancer. Ud over den manglende konkurrenc­e på markedet har det også noget at gøre med historik og følelser efter det turbulente forløb, erkender Stephanie Lose.

»Jeg ser ikke for mig, at vi i Syddanmark kommer i en situation, hvor vi ikke har et offentligt driftssels­kab igen,« siger hun.

 ??  ?? Foto: Lasse Kofod/Polfoto
Foto: Lasse Kofod/Polfoto
 ??  ?? I et forsøg på at faå¨ mbulancekø­rslen tilbage fra Bios sendte Falcks topchef en e-mail til Region Syddanmark.
I et forsøg på at faå¨ mbulancekø­rslen tilbage fra Bios sendte Falcks topchef en e-mail til Region Syddanmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark