Jyllands-Posten

Økonomer: Ønsket om en kortere arbejdsdag bliver meget dyr i fremtiden

ARBEJDSTID: Danskerne har de seneste 60 år jagtet mere fritid på bekostning af en kortere arbejdsuge. Den tendens vil fortsaette, og det vil få store konsekvens­er for både vaekst og de offentlige finanser, vurderer en raekke økonomer og taenketank­en Kraka

- BO NIELSEN

Danskernes ønske om mere deltid, mere ferie og tidligere fyraftener vil kappe to timer af en typisk arbejdsuge frem mod 2040.

Udviklinge­n kan koste omtrent 5 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp) og banke et hul i de offentlige finanser på 50 mia. kr. i forhold til regeringen­s nuvaerende skøn.

Det vurderer taenketank­en Kraka og revisionss­elskabet Deloitte i en rapport lavet med bl.a. økonomipro­fessorerne Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og Jakob Roland Munch fra Københavns Universite­t.

»Opfører folk sig, som de plejer, vil det betyde, at man i 2040 arbejder to timer mindre om ugen. Det giver et hul i kassen i forhold til diskussion­en af holdbarhed­en i dansk økonomi, som der ikke er taget højde for,« siger Peter Mogensen, direktør i Kraka.

Siden 1970 – og kun afbrudt af en periode i midten af 1990’erne – er antallet af arbejdstim­er pr. beskaeftig­et faldet støt fra omtrent 1.850 timer om året til 1.410 i 2017.

Kraka og professore­rne har set på udviklinge­n siden 2000 og vurderer, at den nok vil fortsaette frem til 2040.

For at lappe hullet i de offentlige finanser kan man blive nødt til at forringe velfaerden eller haeve pensionsal­deren med to år mere end planlagt, mener økonomerne.

Tidligere pension

Folketinge­ts partier starter i naeste uge forhandlin­ger, der går stik imod den anvisning. Man vil måske saenke pensionsal­deren for nedslidte eller dem, som har arbejdet i mange år.

Socialdemo­kratiet mener ikke, at beregninge­rne aendrer noget.

»Vi har fremlagt et fuldt finansiere­t forslag om en ret til tidlig folkepensi­on for de mest nedslidte og dem, som har vaeret laengst tid på arbejdsmar­kedet. Vores forslag vil derfor ikke have nogen som helst betydning for holdbarhed­en,« siger Benny Engelbrech­t, finansordf­ører i Socialdemo­kratiet.

Socialdemo­kratiet har anvist finansieri­ng på 3 mia. kr. om året, men Finansmini­steriet mener, at en løsning kan koste op mod 10 mia. kr.

Dansk Folkeparti er stadig villig til at lave en aftale. Finansordf­ører René Christense­n tvivler nemlig på, om tendensen mod kortere arbejdstid vil fortsaette.

»Jeg synes ikke, at der er tegn på, at folk vil arbejde mindre,« siger han.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra finansmini­ster Kristian Jensen (V). Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix

 ??  ?? En nedsaettel­se af pensionsal­deren for de nedslidte kan blive dyr for samfundet, vurderer taenketank­en Kraka og revisionss­elskabet Deloitte.
En nedsaettel­se af pensionsal­deren for de nedslidte kan blive dyr for samfundet, vurderer taenketank­en Kraka og revisionss­elskabet Deloitte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark