Jyllands-Posten

Er vi ved at få nok af tidlige fyraftener?

Siden midten af 1960’erne er arbejdstid­en faldet støt. Fortsaette­r det, kan det blive meget dyrt for samfundet. Noget tyder dog på, at udviklinge­n måske er fladet ud.

- BO NIELSEN

Kort før et valg og i sin iver efter at beskytte de nedslidte på arbejdsmar­kedet er Folketinge­t måske på vej mod et opgør med Velfaerdsa­ftalen fra 2006.

Dengang blev man enig om at haeve pensionsal­deren løbende. Aftalen reddede de offentlige finanser ved at begraense antallet af pensionist­er i en tid, hvor der ville komme flere og flere af dem.

Politikern­e glemmer nu, at en anden trussel mod de offentlige finanser stadig har frit spil, påpeger taenketank­en Kraka.

For i takt med at vi bliver mere produktive, højere aflønnet og mere velstående, vaelger flere og flere af os at arbejde faerre timer.

Kraka og en raekke topøkonome­r mener, at denne udvikling vil fortsaette. Det kan betyde, at vi måske må haeve pensionsal­deren hurtigere frem for at saenke den.

Forhistori­en

Siden 1970 – og kun afbrudt af en periode i midten af 1990’erne – er antallet af arbejdstim­er pr. beskaeftig­et faldet støt fra omtrent 1.850 til omtrent 1.400 i 2017.

Det er sket, fordi vi har kraevet mere ferie, større mulighed for deltid og har arbejdet kortere og kortere dage.

Nedgangen var meget stejl indtil midten af 1990’erne, hvor kraftige reduktione­r af marginalsk­atten gjorde det mere attraktivt at arbejde flere timer.

Det tog ifølge taenketank­en Cepos kraften ud af faldet, og i midten af 1990’erne så man ligefrem en stigning i arbejdstid­en, i takt med at langtidsle­digheden steg, og arbejdstag­erne mistede magt på arbejdsmar­kedet.

Siden 2000 er tendensen mod en lavere arbejdstid dog vendt tilbage, så vi i 2017 er tilbage ved udgangspun­ktet i 1994.

Tendensen til en lavere arbejdstid er stort set identisk i alle andre vesteuropa­eiske lande bortset fra Storbritan­nien.

Men vi ligger taet på bunden af feltet, når det kommer til, hvor lang tid vi arbejder pr. beskaeftig­et, viste en opgørelse fra Danmarks Statistik fra 2017.

Med en gennemsnit­lig arbejdstid på 34 timer pr. beskaeftig­et i alderen 15 til 74 år ligger vi naestsidst blandt EUlandene kun slået af Holland med omtrent 33 timer, var konklusion­en.

Selv om vi siden 1995 har indhentet cirka to timer pr. beskaeftig­et, ligger vi stadig to timer under gennemsnit­tet i EU-lande, viser opgørelsen.

Det skyldes ifølge Danmarks Statistik bl.a. at mange danske studerende arbejder, og de har kort arbejdstid. Men selv om man ser bort fra de studerende, ligger den danske arbejdstid pr. beskaeftig­et fortsat ca. 1,5 time under gennemsnit­tet for de europaeisk­e lande.

En anden forklaring er, at mange danske kvinder arbejder, og at mange af dem –

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark