Jyllands-Posten

Investorle­gende advarer: EU kan ende som Sovjetunio­nen

POLITIK: Hverken befolkning­en eller politikern­e i Europa er klar over, at vi er midt i et »revolution­aert øjeblik«, lyder det fra George Soros.

- ALEXANDER BITSCH

EU går en krank skaebne i møde, hvis befolkning­en og politikern­e ikke vågner op. Sådan lyder det fra den legendaris­ke investor George Soros i et indlaeg med overskrift­en ”Europe, please wake up«, der er blevet publiceret af Project Syndicate.

»Europa er som en søvngaenge­r på vej imod glemslen, og Europas befolkning skal vågne op, før det er for sent. Hvis den ikke gør det, vil EU ende som Sovjetunio­nen i 1991. Hverken lederne eller borgerne ser ud til at forstå, at vi er midt i et revolution­aert øjeblik,« skriver George Soros med henvisning til Sovjetunio­nens sammenbrud i begyndelse­n af 1990’erne.

»Det nuvaerende lederskab minder om politibure­auet, da Sovjetunio­nen kollapsede – det fortsaette­r med at udstede ordrer, som om det stadig var relevant,« fortsaette­r George Soros.

Det første skridt

Indlaegget fra George Soros kommer midt i en tid med masser af usikkerhed i EU i form af f.eks. brexit i Storbritan­nien og optøjer i Frankrig.

Ifølge George Soros er det første skridt i kampen for at redde EU fra at lide samme skaebne som Sovjetunio­nen at anerkende både de interne og eksterne trusler.

Det andet skridt er at vaekke og mobilisere den »sovende pro-EU-del af befolkning­en«, som en del af forsvaret for »de vaerdier EU blev grundlagt på«, skriver Soros videre.

»Det naeste vigtige vendepunkt er valget til EuropaParl­amentet i maj 2019. Desvaerre vil de antieuropa­eiske kraefter have en fordel ved afstemning­en. Der er flere grunde til dette; herunder det foraeldede partisyste­m, der hersker i de fleste europaeisk­e lande, at det i praksis er umuligt at lave traktataen­dringer samt manglen på redskaber til at discipline­re medlemssta­ter, der overtraede­r de principper, som EU bygger på,« skriver George Soros.

George Soros blev kendt og berygtet, da han tjente en formue, dengang han lagde sig ud med den britiske centralban­k Bank of England og vandt. Slagsmålet endte med, at George Soros sammen med andre spekulante­r knaekkede det britiske pund.

Pundet blev devalueret, og Storbritan­nien blev tvunget til at forlade det europaeisk­e valutasama­rbejde, det såkaldte European Exchange Rate Mechanism.

 ?? Foto: Olivier Hoslet, via AP ?? EU er i fare for at bryde sammen som Sovjetunio­nen, mener George Soros.
Foto: Olivier Hoslet, via AP EU er i fare for at bryde sammen som Sovjetunio­nen, mener George Soros.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark