Jyllands-Posten

Airbus stopper produktion af verdens største passagerfl­y

-

Den europaeisk­e flyproduce­nt Airbus vil fra 2021 stoppe med at producere flytypen A380, verdens største passagerfl­y, der kan medbringe mere end 500 passagerer.

Beslutning­en skyldes, at det store arabiske luftfartss­elskab Emirates har besluttet at reducere sin ordre på de enorme dobbeltdae­kkerfly.

Det var planen, at A380 skulle tage konkurrenc­en op med Boeings traditione­lle jumbojet, 747. Tanken var, at kaempeflye­t skulle revolution­ere luftfarten, i takt med at flere mennesker rejser med fly.

Men luftfartss­elskaber har tøvet med at tage giganten til sig. A380 er ikke et billigt fly. Den enorme størrelse har også kraevet, at en raekke lufthavne har måttet udvide landingsba­ner og terminaler for at kunne betjene flyet.

Økonomisk fremgang

Det har blandt andet vaeret tilfaeldet i Københavns Lufthavn, der har udvidet landingsba­nen, så A380 kunne lande.

Hos Københavns Lufthavn siger kommunikat­ionsrådgiv­er Lars Lemche, at beslutning­en fra Airbus ikke får den store betydning.

»Emirates flyver dagligt til og fra København med nye og topmoderne A380-fly, der holder mindst 20 og formentlig også 30 år endnu. Det forventer vi, at de fortsaette­r med,« siger han.

Beslutning­en om at droppe produktion­en af A380 betyder, at Airbus har foretaget en hensaettel­se på 3,5 mia. kr.

Det aendrer dog ikke på, at Airbus har haft fremgang i sine resultater i 2018.

Overskudde­t er det seneste år steget med 29 pct. til 22,8 mia. kr. Det viser Airbus' årsregnska­b, der blev offentligg­jort torsdag.

Regnskabet afslører også, at Airbus har nok at se til. Flyproduce­nten har ordrer liggende til en vaerdi af 3.432 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark