Jyllands-Posten

Øgaderne får først beboerpark­ering i løbet af 2020

Den øverste del af øgaderne får først beboerpark­ering i 2020, viser en tidsplan fra Aarhus Kommune. Halvandet års ventetid aergrer en beboer i Lollandsga­de, men det er en kaempe opgave, lyder forklaring­en fra kommunen.

- JØRGEN RYE

Frederiksb­jerg, Langenaes og Trøjborg.

Det er de tre områder af Aarhus C, som først får glaede af – eller bøvl med – beboerpark­ering. Det viser en tidsplan fra Aarhus Kommune over nye områder med beboerpark­ering, der indføres som led i en ny parkerings­politik. Planen er, at alle områder inden for ringgaden skal have beboerpark­ering, dog er Ceresbyen og Sydhavnen fortsat kun under overvejels­e. Først på listen er som naevnt Frederiksb­jerg, Langenaes og Trøjborg, der alle får beboerpark­ering i løbet af 2019, og derefter følger den nordlige del af øgaderne, Vestervang og Tage Hansens Gade, der får beboerpark­ering i løbet af 2020.

Troels Grønbaek, der har bil og bor i Lollandsga­de i Øgadekvart­eret, glaeder sig over, at der kommer beboerpark­ering, men han er meget skuffet over tempoet.

»Vi havde fået indtryk af, at beboerpark­ering skulle komme den 1. januar i år, men nu bliver det ifølge kommunen desvaerre først i midten af 2020, altså om halvandet år. Det er laenge at vente, for der er efterhånde­n flere og flere kunder i midtbyen, der parkerer i vores gade, fordi det er gratis. Oveni betyder det, at flere og flere kører rundt i gaderne i en uendelighe­d for at finde en p-plads, og det er helt galt for miljøet og klimaet,« siger han.

Joshua Krogager, afdelingsl­eder ved Teknik og Miljø, forklarer tidsplanen sådan her: »Det er byrådet, der har bestemt raekkefølg­en af områderne, og vi har ikke mulighed for at indføre beboerpark­ering alle steder på én gang. Det er en stor opgave, for vi skal gennemgå alle veje i alle områder og afgøre f.eks., hvordan skiltene skal vaere, og hvor de skal stå.

Det kraever desuden godkendels­er hos politiet, som også tager tid, og som eksempel kan det tage op til fire uger at få leveret et skilt. Dertil kommer grave- og støbearbej­de ved opsaetning af alle skilte,« siger Joshua Krogager.

Licens til parkering

En joker i planen er, at en raekke områder uden for ringgadern­e (se kortet) er ”under observatio­n”, og årsagen er, at ingen kan forudsige konsekvens­en af de nye beboerpark­eringsområ­der, så først efter indførelse­n afgøres det, om naboområde­rne også skal have beboerpark­ering.

Formålet med beboerpark­ering er at give bedre pmulighede­r for beboerne. Beboerne køber en beboerpark­eringslice­ns til 500 kr. om året, som i øvrigt er gratis for el- og hybridbile­r, og den giver ubegraense­t ret til at parkere i eget område. Besøgende udefra kan derimod kun parkere i to timer i området, ligesom der også vil vaere krav om betaling nogle steder taettest på centrum.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark