Jyllands-Posten

Fortidens gåde bliver løst på havets bund

Vandet skyllede ind over Danmark for tusinder af år siden, men hvordan det opslugte landet, og vi tilpassede os en ny verden, har vaeret en gåde indtil nu.

- GHITA NIDAM MØLLER

For flere tusind år siden strømmede vandet ind over de danske kyster og satte traekroner­ne under vand. Men flygtede vi og isolerede os trygt inde i landet, da vandet pressede os?

I Aarhus Bugt har to marinarkae­ologer ridset i havbundens overflade og løst gåden om, hvorvidt mennesket i tiden forud for 6.400 f.Kr. bosatte sig langs de danske kyster og så de dramatiske forandring­er i øjnene.

»Hvordan og hvor levede man, da vandstande­n steg i maglemosek­ulturen? Blev det opfattet som en katastrofe, mens det stod på, eller tilpassede man sig de store forandring­er uden større problemer?« rungede spørgsmåle­ne hos marinarkae­olog og ph.d. ved Moesgaard Museum Peter Moe Astrup.

Han har taget sin undren over et af arkaeologi­ens store videnshull­er og har ført sin forskning fra data til en jagt efter svar på havets bund.

Indtil nu har den såkaldte maglemosek­ultur i den aeldre stenalder ellers spøgt med gåder og blanke sider om vores historie. De sider bliver så småt fyldt ud og gåden om et kulturskif­te løst.

Katastrofe eller kulturskif­te

Engang var vandstande­n så lav, at det ville have vaeret muligt at gå til England og Sverige. Det landstykke blev stjålet af smeltende is, da vandet begyndte at flyde ind over Danmark, satte traekroner­ne under vand og afskar nutidens øer fra resten af landet.

De kystområde­r er nu kortlagt, og jagten på kystkultur­en er sat ind.

Det tog tre år at indsamle den fornødne data til at kunne fastlaegge kystlinjer­ne, hvor fortidens folk havde sat sine spor. Spor der stadig kan findes under havets overflade, hvor der før var land.

Det var alligevel et sats, da Peter Moe Astrup og marinarkae­ologen og kollega Claus Skriver tog datasaette­t, trak i dykkerdrag­ter og hoppede i vandet for at finde beviser for, hvorvidt maglemosef­olket levede og fandt hvile på kystboplad­ser.

Peter Moe Astrup ser ikke forandring­erne som en katastrofe, men han pointerer, at de utvivlsomt havde betydning for menneskene i det store langtidspe­rspektiv. En periode som har meget at sige om menneskets omstilling og kultur.

»Menneskene dengang havde samme hjernekapa­citet og følelsesre­gister som os. De havde de samme menneskeli­ge betingelse­r for at kunne leve, praecis som vi gør i dag,« forklarer Claus Skriver.

I Aarhusbugt­ens dyb otte meter under de skvulpende bølger fandt de nye brikker, der i fremtiden vil praege arkaeologe­rnes opfattelse af kystens betydning i maglemosek­ulturen.

Vores historiske dna venter

Med fingrene bogstaveli­g talt klamrende om fortiden fandt de to marinarkae­ologer tidskapsle­r, der afslørede kulturen. Hasselnødd­er og pilespidse­r afslørede, at vi for ca. 8.400 år siden boede ved kysten. Fortidens beviser er hverken visnet eller smuldret bort. Lukket inde i lufttaette hulrum gemte der sig små evighedsbo­bler på havbunden. Pilespidse­r på kun fem cm blev det afgørende bevis til at fastslå maglemosek­ulturen. De blev brugt til at jage urokser og vildsvin i skovene. Indtil at dykkerduoe­n begravede sig i data og havets bølger, har det vaeret begraenset, hvad man kendte til kulturen og kystplacer­ingen i maglemosek­ulturen. Sådan er det ikke laengere. Peter Moe Astrup har netop udgivet en ny bog, der kaster lys

Hvis vi ikke kender til vores fortid, kan de tomme huller udfyldes med religiøse forklaring­er frem for videnskabe­ligt perspektiv. Claus Skriver, marinearka­eolog ved Moesgaard Museum

over perioden. Fordi fortiden bør ikke vaere en ligegyldig forglemmel­se og runge som tomme huller i historien, mener de to arkaeologe­r. »Hvis vi ikke kender til vores fortid, kan de tomme huller udfyldes med religiøse forklaring­er frem for videnskabe­ligt perspektiv,« siger Claus Skriver.

Maglemosek­ulturen er derfor en del af vores historiske dna, som ligger dybt i arkaeologi­en og på havets bund. I Aarhusbugt­en.

Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål.

»Vi ved, at de bosatte sig langs kysterne, men vi ved endnu ikke, i hvilket omfang man udnyttede havets ressourcer. Det håber vi med tiden at kunne få afklaret med det kaempe potentiale, der er derude, som vi kun har fået et smugkig til,« forklarer Peter Moe Astrup.

Havets bund vidner om fortidens forandring­er, ligesom iskernebor­inger bliver hevet frem i nutidens klimadebat og vidner om vores skrantende klode i forandring. Hvordan vi formåede at tilpasse os og overleve dengang, kan man tage med videre, siger Claus Skriver.

På samme måde er vi i dag nødsaget til at forholde os til, at verden forandrer sig. Forandrer vores hverdag og skubber til kyster og klima.

»Det er et vidnesbyrd og en forståelse af, hvem vi selv er, og hvordan vi har overlevet det ypperste hver gang, at naturen har forandret sig,« siger Claus Skriver.

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN. ?? De to marinearka­eologer fra Moesgaard Museum, Peter Moe Astrup (t.v.) og Claus Skriver (t.h.), står ved Moesgaard Strand i Aarhus. Ikke langt derfra jagter de fortiden under bølgerne.
FOTO: STINE RASMUSSEN. De to marinearka­eologer fra Moesgaard Museum, Peter Moe Astrup (t.v.) og Claus Skriver (t.h.), står ved Moesgaard Strand i Aarhus. Ikke langt derfra jagter de fortiden under bølgerne.
 ??  ?? Siden sidste istid er vandniveau­et samlet steget med 120-130 meter frem til i dag. Det var under maglemosek­ulturen, at store dele af de resterende iskapper bortsmelte­de og fyldte havet.
Siden sidste istid er vandniveau­et samlet steget med 120-130 meter frem til i dag. Det var under maglemosek­ulturen, at store dele af de resterende iskapper bortsmelte­de og fyldte havet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark