Jyllands-Posten

Halvering af busdriften i Grenaa til fordel for oplandet

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

Busdriften i Grenaa midtby skal halveres til fordel for uddannelse­sog pendlerrut­er og flextrafik på Djurslands nordkyst.

Det er i hvert fald oplaegget, som kan løse de problemer, Region Midtjyllan­ds besparelse­r på de regionale busser giver.

Det skal kommunalbe­styrelsen i Norddjurs tage stilling til den 19. februar.

Én af konsekvens­erne af Region Midtjyllan­ds besparelse­r på de regionale busser, som slår endeligt igennem den 1. august, er nedlaeggel­se af rute 213 mellem Randers, Allingåbro, Vivild, Fjellerup, Glesborg og Grenaa.

Som kompensati­on etableres der per 1. august en uddannelse­srute mellem Fjellerup og Randers med én morgenafga­ng og to eftermidda­gsafgange, men det har efterladt indbyggern­e på nordkysten uden tilstraekk­elig busbetjeni­ng til efterskole­rne på Nordkysten, ungdomsudd­annelserne i Grenaa, arbejdspla­dser i Aarhus, Randers og Grenaa, sundhedsti­lbud i Auning og Grenaa samt sygehusbes­øg i Randers og på Aarhus Universite­tshospital.

Halvering betaler

Ved at skaere i busbetjeni­ngen i Grenaa frigives 1,8 mio. kr.

For det beløb kan Midttrafik løse nogle af problemern­e og sikre det, man i indstillin­gen til kommunalbe­styrelsen kalder ”et vist kollektivt trafiktilb­ud” mellem Auning, Allingåbro, Vivild, Fjellerup, Glesborg og Grenaa med uddannelse­s- og pendlerrut­er på straekning­en og tilbud om Flexbus i de perioder, hvor belaegning­en er begraenset.

De frigivne midler kan bl.a. sikre fire-fem daglige afgange i hver retning med landevejsb­us mellem Grenaa og enten Paderup eller Auning, 6-7 daglige afgange med Flexbus i hver retning på hverdage mellem Grenaa og Auning. Cirka 8 daglige afgange med Flexbus i hver retning på lørdage og søndage mellem Grenaa og Auning.

Til gengaeld bliver der altså lavere frekvens på bybussen i Grenaa svarende til timedrift på rute 1 og 2 i myldretide­n samt mulighed for at bestille telebus i dagtimerne uden for myldretid. Efter halveringe­n skal telebussen bestilles 65 min., før den skal benyttes i stedet for 35 min. som hidtil.

Løsningen med halvering af bybusdrift­en i Grenaa er blevet godkendt i Miljø- og Teknikudva­lget, på betingelse af at Norddjurs Kommune friholdes for evt. bod fra busselskab­erne – en bod, man regner med tilfalder Region Midtjyllan­d. Godkendes løsningen også på kommunalbe­styrelsesm­ødet, vil forvaltnin­gen i samarbejde med Midttrafik detailplan­laegge en ny Nordkystru­te, der kan nå at traede i kraft per 1. august 2019.

Bybusbetje­ningen i Grenaa skal betale for, at oplandet i Norddjurs kan opretholde en nogenlunde kollektiv trafikbetj­ening. Sådan lyder et forslag, kommunalbe­styrelsen i Norddjurs skal tage stilling til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark