Jyllands-Posten

Når kommer våren vel? Det kan du vel nok begribe – først der komme må en vibe!

Den danske årstidssan­gskat er i dag faktisk så utidssvare­nde, at vi i bogstaveli­gste forstand burde eksportere den til Estland og i stedet forfatte en raekke nye vers om skovspurve, maelkebøtt­er og solsorter.

- MORTEN D.D. HANSEN

pludselig får øje på en lille flok fugle, der dovent flakser af sted langt ude over bakkerne. Så er det endelig forår. Viben er nemlig en aegte forårsbebu­der.

Viben er knyttet til marsken og til engene, og omkring år 1900, hvor 20 pct. af Danmarks areal var enge og strandenge, har viben selvsagt vaeret ekstremt almindelig. Det var dengang, hvor Jeppe Aakjaer skrev om engblommer, rylefløjt og storke, og hvor enhver dansker praecist vidste, hvad det betød, når de første viber meldte sig om foråret. I dag er engenes areal omkring en tiendedel af dengang, og vibernes antal er blevet tilsvarend­e reduceret, mens engblommer, ryler og storke er forsvundet.

Den danske årstidssan­gskat er i dag faktisk så utidssvare­nde, at vi i bogstaveli­gste forstand burde eksportere den til Estland og i stedet forfatte en raekke nye vers om skovspurve, maelkebøtt­er og solsorter. Som kultur- og naturhisto­risk vidnesbyrd er sangene imidlertid enestående, og raekkefølg­en i den gamle sang ”Når kommer våren vel” er da også ganske praecis. Våren kommer, når svalen kommer; svalen kommer, når storken kommer; storken kommer, når sneppen kommer; sneppen kommer, når staeren kommer; staeren kommer, når viben kommer; viben kommer, når vintergaek­ken kommer; og vintergaek­ken kommer, når Gud vil! Så kan vi laere det.

I Danmark findes der stadig viber mange steder, men de har det hårdt. I våde afkroge af dyrkede marker er der ofte et par eller to, men de lider staerkt under, at deres våde plet tørrer ud hen på foråret, og at den først korte

 ?? FOTO: MORTEN D.D. HANSEN ?? Viben er en aegte forårsbebu­der. I Danmark findes den stadig mange steder, men den har det hårdt.
FOTO: MORTEN D.D. HANSEN Viben er en aegte forårsbebu­der. I Danmark findes den stadig mange steder, men den har det hårdt.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark